CRVENA SMRT

CRVENA SMRT

(Istorija utorkom) Istorijska fotografija prikazuje 15 žena, vojnika Crvene armije, kako osmehnute i zadovoljne, poziraju u uniformama sovjetskom ratnom fotografu Anatoliju Arhipovu u zoru 4. maja 1945. godine, neposredno nakon oslobođenja Berlina. Puške koje drže nisu propagadni mizascen, niti deo foto-postavke, već njihovo stvarno lično (i vrlo ubojito) naoružanje.

Sve devojke na slici bile su pripadnice snajperskog odeljenja Treće udarne armije Prvog beloruskog fronta koji je nakon brojnih bitaka u Evropi u proleće 1945. učestvovao u oslobađanju Berlina i čiji su vojnici podigli crvenu zastavu na Rajhstag 30. aprila.

Svaka od ovih devojaka je pre dolaska na front završila takozvanu CŽŠSP, Centralnu žensku školu za snajpersku obuku u Podolsku, da bi nakon ostvarenih rezultata u borbi, sve bile odlikovane i postale heroji Sovjetskog saveza. A njihovu rezultati bili su u najmanju ruku – pogubni.

Ukupan broj potvrđenih smrti koji ove devojke imaju na dan nastanka fotografije iznosi – 775 snajperom ubijenih nacističkih vojnika.

Najviše nemačkih vojnika ubila je plava, nasmejana devojka sa razdeljkom koja stoji u sredini trećeg reda, mlađi poručnik V. I. Artamonova. Ona je svojim Mosin-Nagant snajperom lično ubila čak 89 Nemaca. Pored nje, u ovom odeljenju Treće udarne armije ima još sedam snajperistkinja koje su likvidirale više od 70 ljudi, a najmanje je ubila devojka koja čuči u prvom redu sa leve strane – samo 20 Nemaca.

Snajperistkinje, njih oko 2000 ukupno, bile su ponos Crvene armije na završetku Drugog svetskog rata, a smatra se da su ukupno likvidirale oko 12.000 Nemaca. No, one su bile samo delić od 7,7 miliona žena koje su od 1943. do 1945. godine regrutovane u Crvenu armiju. Barem polovona njih je i poslata u Veliki otadžbinski rat koji je Sovjetski savez, nakon neverovatnog požrtvovanja, dobio sa zastrašujućim brojem od 20 miliona ljudskih žrtava.

S.B.

—–

FOTO: Анатолий Архипов / Waralbum.ru – Фотографии Второй мировой и Великой Отечественной войны (1939-1945) / Wikimedia.ru