DUBOKO POLJE

DUBOKO POLJE

Za astronome kultna, ova fotografija prikazuje Duboko polje, parčence svemira gde su ljudski teleskopi otišli najdublje (i najdalje) u istraživanju neba. U NASA obrađena fotografija zapravo predstavlja poslednju verziju ovog dela nebeskog svoda – to je takozvano ekstremno duboko polje koje je za posmatrača bukvalno mrvica na nebu, ali se na slici u ovoj rezoluciji u njoj vidi 5500 galaksija.

Naime, ako stojite u dvorištu i golim okom na noćnom nebu vidite tačkicu, ispostavlja se da se iza svake takve jedne tačkice krije čitav novi svet koji ne vidite. Ako biste na primer teleskopom iz dvorišta gledali baš u taj svet, odnosno u tu tačku, iza svake tačke u vašem novom vidnom polju takođe se nalaze novi svetovi. A ako biste svemirskim teleskopom pogledali u neku od tih tačaka, iza njih se i dalje kriju novi svetovi.

Najdalje u tome otišao je NASA svemirski teleskop Habl koji je više od 10 godina pravio snimke delića neba u sazvežđu Peć (Fornaks). Galaksije vidljive na ovoj slici su inače 10 milijardi puta manje sjajne od onoga što se uopšte može videti golim ljudskim okom.

S.B.

——

Ovu i druge priče možete čitati na www.naukakrozprice.rs

Foto: DEEP FIELD – NASA; ESA; G. Illingworth, D. Magee, and P. Oesch, University of California, Santa Cruz; R. Bouwens, Leiden University; HUDF09 Team