EPIDEMIJA U DOBA INTERNETA

EPIDEMIJA U DOBA INTERNETA

(Vodič) Možete se i sami, lakše nego što pretpostavljate, vrlo precizno infromisati o napredovanju koronavirusa. Ako ne verujete medijima, prečesto ste bili prevareni i sumnjate u političke objave na društvenim mrežama, “Nauka kroz priče” vam za početak vaše lične potrage preporučuje nekoliko izvora najsvežijih infromacija.

Osim epidemioloških podataka, možete i bez domaćih tabloida ili velikih svetskih medija ponešto zaključiti o atmosferi koja vlada u Kini pod opsadom virusa. Kineska štampa, na primer, piše kako je u nedelju 37 pacijenata izlečeno i pušteno iz bolnice u Vuhanu. Druga vest se bavi pacijentom od 88 godina koji je najstariji preživeli pacijent zaražen virusom 2019-nCoV.

Ženmin žibao, uticajni dnevnik Komunističke partije, piše i kako je registrovano 28 novih slučajeva u provinciji Guandong. Istovremeno, na kineskom internetu su vesti o telefonskoj liniji za psihološku podršku koja radi 24 sata, saveti zašto je važno vetriti stan, šta su lažne vesti o zarazi, kako postupati sa medicinskim materijalom i šta raditi ako se neko u porodici razboli.

Sve ovakve vesti o zarazi se sakupljaju i u realnom vremenu objavljuju na kineskoj DXY listi, dok se obimniji i analitički obrađeni podaci mogu se videti na portalu DXY. Ako vas zanima situacija u Evropi, sa medicinskim savetima, sugestijama i pouzdanim analizama, može se pratiti vrlo korisna stranica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Popularni američki CDC, koji inače pruža ogromne resurse informacija, takođe je razvio portal posvećen novoj zarazi. U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) svoje dnevne izveštaje objavljuje na WHO stranici.

Koristeći otvorene podatke o broju i stanju obolelih, brojne klinike i centri javnog zdravlja širom sveta razvili su različite internet platforme za praćenje rasprostiranja zaraze. Tako je na Univerzitetu Džons Hopkins, grupa istraživača u centru CSSE napravila izuzetno informativnu vizualizaciju ponašanja epidemije u realnom vremenu.

Domaće institucije nisu do sada razvile objedinjeni portal posvećen ovoj zarazi, sajt Ministarstva pruža mahom saopštenja, ali ako sumnjate u namere domaćih medija, dobar izvor je pomalo konzervativan, ali pouzdan sajt Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Na prvi pogled, internet u uslovima epidemije može biti razoran koliko i sama bolest, podsticati najmorbidnije ideje i zapanjujuće zlonamerne lažne vesti. Već se pojavljuju spekulacije da je virus nastao u laboratoriji kako bi uništio ekonomiju Kine, da je mutirao sa HIV-om, da će neizbežno ubiti milione ljudi ili da se leči sredstvima za čišćenje. Međutim, ako se informišete na različitim mestima, ako poredite podatke, bićete otporni na takve, neizbežne manipulacije.

Zaraza novim koronavirusom toliko je nova da se – još uvek bez ličnog imena i sa oznakom 2019-nCoV – naziva i dalje po celom rodu mahom bezazlenih korona virusa (nazvanih korona zbog omotača koji liči na krunu), ali kojima pripadaju i opaki SARS i MERS (Više o ovim virusima: http://naukakrozprice.rs/virus-sa-krunom/). Zahvaljujući globalnoj povezanosti, zaraza koja je otkrivena u centralnoj Kini gotovo odmah je stigla i na sve druge kontinente, što izaziva globalnu brigu.

Svet je danas, međutim, povezan ne samo avionskim linijama, nego pre svega internetom i dok medicina na samom startu ne može da sustigne brzinu zaraze, informacije su svakako daleko brže od nje. U iščekivanju pouzdanog protokola za lečenje nove bolesti i naravno vakcine, što zahteva značajno vreme, ključno oružje u borbi sa potencijalnom pandemijom upravo mogu biti informacije.

Mapa-ilustracija: John Hopkins CSSE

Pročitajte više priča o EPIDEMIJI KORONAVIRUSA