EVROPSKI GRANT ZA NAUČNE NOVINARE IZ SRBIJE

EVROPSKI GRANT ZA NAUČNE NOVINARE IZ SRBIJE

Prvi klimatski grant za evropske naučne novinare osvojio je tim koji čine tri naučna novinara iz Srbije. Autori i urednici „Nauke kroz priče“, Marija Đurić i Slobodan Bubnjević, zajedno sa Nikolom Zdravkovićem, urednikom „Odiseje“ (na slici), dobili su do sada najveći grant ove vrste za istraživanje pod nazivom A Regional Map of Climate Skepticism.

Rezultati su proglašeni u nedelju, 8. jula, na Evropskoj konferenciji naučnih novinara koja se održava u Tuluzu u Francuskoj, uporedo sa tradicionalnom ESOF konferencijom. Tim iz Srbije osvojio je 60 odsto ovogdišnjeg fonda za Climate Investigation Grant, dok su ostatak podelili Olga Dobrovidova iz Rusije i tim koji čine Michele Catazanro iz Španije i Vera Novais iz Portugalije.

Na takmičenju je učestvovalo 26 novinara iz 14 evropskih zemalja, dok je žiri činilo pet uglednih naučnika i novinara iz Švajcarske, Velike Britanije, Hrvatske i Francuske. Grant za medijska istraživanja u oblasti klimatskih promena od ove godine deli francusko udruženje naučnih novinara AJSPI, uz podršku fondacije BNP Paribas.

U okviru projekta planirana je serija tekstova koji će prvo biti objavljeni na srpskom jeziku u više domaćih medija, između ostalog i na portalu “Nauka kroz priče”, ali i u dnevnom listu “Politika” kao i u novoosnovanom časopisu “Odiseja”.

Članovi tima ovog projekta од 2017. rade na Institutu za fiziku u Beogradu. Kao dugogodišnji naučni novinari pišu za brojne medije u Srbiji, a sarađivali su već na zajedničkim projektima, od naučnopopularnih časopisa do javnih programa. Svo troje su članovi Balkanske mreže naučnih novinara (BNSJ).

—–

Više o projektima u kojima učestvuje „Nauka kroz priče“ možete saznati na stranici KROZ PROJEKTE.