EVROPSKI GRANT ZA NAUČNE NOVINARE IZ SRBIJE

EVROPSKI GRANT ZA NAUČNE NOVINARE IZ SRBIJE

Rezultati istraživanja uz podršku AJSPI/BNP Paribas Foundation Climate Investigation Grant objavljeni su tokom jula 2019. u feljtonu “Regionalna mapa klimatskog skepticizma

Prvi klimatski grant za evropske naučne novinare osvojio je tim koji čine tri naučna novinara iz Srbije. Autori i urednici „Nauke kroz priče“, Marija Đurić i Slobodan Bubnjević, zajedno sa Nikolom Zdravkovićem, urednikom „Odiseje“ (na slici), dobili su do sada najveći grant ove vrste za istraživanje pod nazivom A Regional Map of Climate Skepticism.

Rezultati su proglašeni u nedelju, 8. jula, na Evropskoj konferenciji naučnih novinara koja se održava u Tuluzu u Francuskoj, uporedo sa tradicionalnom ESOF konferencijom. Tim iz Srbije osvojio je 60 odsto ovogdišnjeg fonda za Climate Investigation Grant, dok su ostatak podelili Olga Dobrovidova iz Rusije i tim koji čine Michele Catazanro iz Španije i Vera Novais iz Portugalije.

Na takmičenju je učestvovalo 26 novinara iz 14 evropskih zemalja, dok je žiri činilo pet uglednih naučnika i novinara iz Švajcarske, Velike Britanije, Hrvatske i Francuske. Grant za medijska istraživanja u oblasti klimatskih promena od ove godine deli francusko udruženje naučnih novinara AJSPI, uz podršku fondacije BNP Paribas.

U okviru projekta planirana je serija tekstova koji će prvo biti objavljeni na srpskom jeziku u više domaćih medija, između ostalog i na portalu “Nauka kroz priče”, ali i u dnevnom listu “Politika” kao i u novoosnovanom časopisu “Odiseja”.

Članovi tima ovog projekta од 2017. rade na Institutu za fiziku u Beogradu. Kao dugogodišnji naučni novinari pišu za brojne medije u Srbiji, a sarađivali su već na zajedničkim projektima, od naučnopopularnih časopisa do javnih programa. Svo troje su članovi Balkanske mreže naučnih novinara (BNSJ).

—–

Više o projektima u kojima učestvuje „Nauka kroz priče“ možete saznati na stranici KROZ PROJEKTE.