HALO

HALO

Ako tokom praznika ili nakon njih gledate ka nebu, ne mora se dogoditi čudo da biste videli neke zaista čudesne prizore. Halo je, na primer, jedan od takvih zapanjujućih prirodnih fenomena koje sunčeva svetlost u određenim okolnostima stvara u atmosferi. Da li ste ga nekada videli?

Naime, tamni krug koji se ponekad javlja oko sunca ili meseca, uz dodatno rasejane boje u koroni ili bez njih, naziva se halo. Mada nije u potpunosti objašnjen, halo nastaje zbog prelamanja i odbijanja sunčeve ili mesečeve svetlosti od kristala leda koji su se zatekli na velikoj visini, od 5 do 10 kilometara, a koji inače imaju heksagonalnu strukturu. 

Efekti koji dovode do toga da zbog prelamanja na milionima kristala zbirno nastane oblik nalik na halo mogu se lako razumeti zbog geometrije kristala i uglova prelamanja, ali njihova “sinhronizacija” je već predmet izučavanja teorije haosa.

Kružni halo sa slike ima prečnik od, kako astronomi kažu, 22 stepena, što znači da ga posmatrač vidi pod tim uglom. Inače, u poređenju sa drugim pojavama na nebu, prečnik od 22 stepena uopšte nije mali i odgovara veličini ljudske šake. On ne zavisi od intenziteta sunčeve svetlosti, već isključivo od rasporeda kristala kroz koje se ona prelama. 

Halo obično najavljuje kišu koja će pasti u naredna 24 sata. Inače, mnogo poznatija pojava duge ima donekle slično poreklo, a postoji čitav niz sličnih halo fenomena. Fotografija prikazuje halo u obilju boja, uz sunčeve zrake kroz oblake na nižoj visini koje je fotograf ulovio na nebu iznad Bostona u Masačusetsu.

(S.B.)

—–

Foto: APOD/Thinkingupwards