KAKO RAZMIŠLJATI O KLIMI?

KAKO RAZMIŠLJATI O KLIMI?

(FOTO) Sala Amerikana u Domu omladine u Beogradu bila je krcata publikom zainteresovanom za klimatske promene. Na festivalu zelene kulture „Green fest“ – jubilarnom, desetom po redu – u sredu, 16. oktobra, okupilo se više od 250 posetilaca na tribini koju su zajedno organizovali inicijativa „Nauka kroz priče“ i Centar za unapređenje životne sredine. Pod nazivom „Da li je zaista prekasno za klimu?“, ova specijalna tribina bila je posvećena razgovoru o tome kako danas razmišljati o klimatskim promenama.

Publika različitih uzrasta, starijih građana, posetilaca festivala i ekoloških aktivista, pomešana sa studentima i đacima srednjih škola, sa pažnjom je slušala dvočasovni razgovor o klimatskim rizicima i posledicama 150 godina spaljivanja fosilnih goriva i emisiji CO2 u atmoferu, kao i o tome kako smanjiti prisustvo ovog gasa u atmosferi, o izazovima i preprekama, pre svega u energetici, ali i pomoću novih, jednostavnih ideja, kao što je pošumljavanje.

Na tribini su učestvovali dr Vladimir Đurđević, klimatolog sa Fizičkog fakulteta, dr Milan Ćirković, astrofizičar i futurista sa Astronomske opservatorije u Beogradu, dr Andreja Stojić, fizičar iz Laboratorije za životnu sredinu Instituta za fiziku i Tijana Ležaić, aktivistkinja iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević, jedan od dvoje urednika “Nauke kroz priče”.

Popularni program tribina koji inače organizuje Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom za priče” nastavlja se i ove sezone – naredna naučnopopularna tribina planirana je za 28. novembar u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

GALERIJA

Fotografije: Green fest/Marko Rupena

Pročitajte više o našem PROGRAMU TRIBINA