KAKO SMO DOŠLI DO BROJA 42

KAKO SMO DOŠLI DO BROJA 42

(Brojevi*) Broj 42 je zanimljiv iz mnogo razloga, ne samo u matematici, već i u brojnim drugim naukama i veštinama, religijama i sportu, a i u svakodnevnom životu nam često može upadati u oči.

Primera radi, ljubitelji igre Jamb možda su primetili da zbir svih tačkica na dve kockice za Jamb upravo iznosi 42. Ako se nekoliko minuta poigrate sa ovim brojem, možda ćete moći da ga prikažete koristeći samo jednu cifru i dve računske operacije:

6×6+6=42

Prva asocijacija na broj 42 mnogima je, ipak, vezana za knjigu
“Autostoperski vodič kroz galaksiju” Daglasa Adamsa. Prema ovom naučnofantastičnom delu, krajnji odgovor na pitanje života, Svemira i svega ostalog upravo je broj 42. Daglasa Adamsa su mnogo puta pitali zbog čega je kao odgovor na ovo pitanje izabrao baš broj 42, a ne neki drugi. Bilo je tu bezbroj teorija, uključujući i onu da se na primer svetlost prelama od vodu pod uglom od 42 stepena kada formira dugu, da bi u binarnom zapisu to bilo 1010101, da ima neku religijsku pozadinu…

Adams je, međutim, odgovorio da su sve to gluposti i da je odgovor u stvari vrlo prost: to je bila samo šala, broj je potpuno izmišljen i nema veze ni sa jednom od predloženih teorija. Tražio je neki običan, manji broj, da bude deljiv sa 2, 6 i 7. Seo je za sto, pogledao u svoju baštu i pomislio: „42“.

„Da, on će da odradi posao“, pomislio je Adams.

„Otkucao sam ga. Kraj priče.“

M.Đ.

—–

FOTO: NASA

*Tekst je nastao prema eseju istog autora objavljenom u publikaciji “Brojevi” u izdanju CPN.