MATEMATIČAR KOJI JE ODBIO MILION DOLARA

MATEMATIČAR KOJI JE ODBIO MILION DOLARA

Skriven među običnim licima, dok je na ulici, on pokušava da ostane nezapažen. Međutim, Grigorij Jakovljevič Pereljman nije običan stanovnik Sankt Peterburga – on je misteriozni matematički genije, koji je pre jedne decenije rešio Poenkareovu hipotezu, jedan od najtežih matematičkih zadataka svih vremena.

U leto 2006. godine, kada je potvrđeno da je njegov dokaz tačan, Pereljman je osvojio Fildsovu medalju, najveću nagradu u matematici. Međutim, nagradu je odbio uz objašnjenje da Evropsko društvo matematičara nije kompetentno da ocenjuje njegov rad, bez obzira na to da li je ocena pozitivna.

Četiri godine kasnije, američki Institut „Klaj“ ponudio mu je nagradu od milion dolara, koja je 1999. godine raspisana za rešenje svakog od sedam milenijumskih problema matematike. Međutim, nakon telefonskog razgovora sa predstavnicima Instituta, Pereljman je odbio ponuđenu sumu.

Mada je time izazvao pažnju svih svetskih medija, danas živi potpuno povučeno, sistematski se skrivajući od novinara. Grigorij Pereljman je Rus jevrejskog porekla, rođen 13. juna 1966. godine. Kvalitetno matematičko obrazovanje stekao je u slavnoj Matematičkoj školi u Sankt Peterburgu. Kao i drugi ruski dečaci. (S.B./Elementarijum)