POVRATAK MISTERIOZNOG LEOPARDA

POVRATAK MISTERIOZNOG LEOPARDA

Čuveni snežni leopard, zver koja naseljava planine kao što su Himalaji i Karakorum, možda i nije tako ugrožen i malobrojan kao što se mislilo. Nekada sinonim za izumiruću vrstu kojoj je čovek presudio prekomernim lovom, snežni leopard bi uskoro mogao da bude skinut sa crvene liste ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) na kojoj se nalazi već 31 godinu.

IUCN trenutno razmatra da li snežni leopard treba da se preklasifikuje u “ranjivu” vrstu, što znači da je u nešto manjem riziku od izumiranja. Ranije se smatralo da ovih velikih mačaka koje je gotovo nemoguće sresti u prirodi, ima oko 5300, ali prošlogodišnji izveštaji sugerišu da ih ima daleko više, oko 8000. Osim toga, ne postoje konkretni dokazi o opadanju njihovog broja, iako se na Međunarodnom forumu posvećenom očuvanju snežnih leoparda koji je održan prošle nedelje u Kirgistanu, govorilo i o uticaju klimatskih promena na održanje ove vrste.

Naime, zbog viših globalnih temperatura, njihova staništa se sužavaju, a životinje kojima se snežni leopardi hrane i same nestaju, pa su leopardi prinuđeni da se sve više približavaju ljudima i love stoku. Tako i sami postaju lak plen trgovaca divljim životinjama. A njegova cena jeste ogromna – trguje se živim leopardima, krznom i delovima tela.

U ovom momentu traje debata naučnika o tome da li bi skidanje snežnog leoparda sa crvene liste ugroženih značilo da će se stručnjaci zaduženi za zaštitu ove vrste “opustiti”. Da li će snežni leopard izgubiti na svojoj misterioznosti i postati nezanimljiv, neprivlačan u javnosti? Sasvim sigurno, bila bi smanjena sredstva koja se ulažu u njihovu zaštitu pa se postavlja pitanje da li bi ga sam taj birokratski čin ugrozio.

Snežni leopard je jedna od uspešnih priča o zaštiti vrsta i zapravo jedan od sinonima za ugroženu vrstu. Živi na većim nadmorskim visinama, od 500 do 5000 metara i gabarita je krupnog psa – sa oko 50 kg i visine do 60 cm. Ima debelo krzno, male uši, široke šape i debeli rep. Sve ove karakteristike pomažu im da očuvaju toplotu s obzirom da žive u vrlo hladnim oblastima od južnog Sibira, preko Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana do Avganistana, Indije, Nepala, Butana i Tibeta. Najbrojniji su u Kini i Mongoliji. Dobro se kamufliraju među dubokim snegom i stenama. Love sve što se kreće – od konja, jelena, koza i kamila, preko crvenih pandi i majmuna, do ptica i zečeva. Uz to, jedu i bilje, travu i granje.

Za razliku od drugih velikih mačaka, snežni leopard ne riče već sikće i frkće. (M.Đ.)