PRVI INTERVJU DIREKTORKE CERN-A

PRVI INTERVJU DIREKTORKE CERN-A

(Prenosimo iz Politike) „Mislim da veliki doprinos mogu da daju sve države, naročito Srbija i bili bismo veoma, veoma srećni da se Srbija pridruži našoj porodici i ojača CERN“, kaže dr Fabiola Đanoti, generalna direktorka Evropske laboratorije za nuklearna istraživanja (CERN) u eksluzivnom intervjuu za list „Politika“ koji je 10. aprila objavljen na naslovnoj strani ovog lista.

„CERN je osnovan 1954. godine sa ciljem da bude centar vrunskih istraživanja u oblasti fizike i naša misija je da podstičemo saradnju između zemalja Evrope u nauci, tehnologiji i obrazovanju i logično je da želimo da u toj naučnoj kolaboraciji bude što više zemalja“, kaže dr Đanoti i dodaje da se nakon posete CERN delegacije Srbiji čeka na njihov izveštaj, ali da je ona lično zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima.

Žena koja je, kao rukovodilac ATLAS kolaboracije, svojevremeno imala priliku da prva javnosti obelodani kako je otkriven Higsov bozon, od januara 2016. godine nalazi se na verovatno najmoćnijoj poziciji u savremenoj nauci. U svom prvom intervjuu u Srbiji koji potpisuje ugledna novinarka „Politike“ Sandra Gucijan, a koji je realizovan u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, govori o stanju savremene nauke, CERN-u, ali i Srbiji.

„CERN sada koristi Veliki sudarač hadrona (LHC). Nakon toga, planiramo ga unapredimo i da pređemo na deset puta moćniji Visokoluminozni Veliki sudarač hadrona (High Luminosity LHC) koji bi trebalo da bude završen do 2025. godine“, rekla je generalna direktorka dodajući kako je fokus i na brojnim drugim postrojenjima.

„Sada, u periodu od 2018. do 2020. godine zajednica fizičara visokih energija u Evropi ima značajan zadatak – da ažurira Evropsku strategiju fizike elementarnih čestica. Zajednica se ujedinila oko pristupa „odozgo nagore“ kako bismo napravili listu prioriteta na duže staze“, smatra Đanoti.

Na komentar novinarke da se nada kako će i Srbija biti deo toga u budućnosti, kaže „Naravno da će biti“.

—–

Foto: CERN / Beutler Christian

Izvorni intervju pod naslovom „U osvajanju budućnosti računamo na Srbiji“ objavljen je u dnevnom listu „Politika“ od 10. aprila 2018.