SLUČAJ AMERIČKE POTRAGE ZA NLO

SLUČAJ AMERIČKE POTRAGE ZA NLO

(U fokusu) Ugledni američki časopis Njujork tajms proteklog vikenda kao udarnu vest, na naslovnoj strani, donosi sasvim neočekivanu priču – o tajnoj potrazi američke vlade za vanzemaljcima. Provokativnu priču o NLO projektu Pentagona istovremeno objavljuje i uticajni portal Politiko.

Na ovaj način je obelodanjeno da Pentagon od 2007. godine sprovodi program lova na NLO, odnosno na neidentifikovane leteće objekte. Novinari su otkrili detalj na koji je malo ko obraćao pažnju – kako se u milijardama dolara velikom vojnom budžetu nalazi stavka od 22 miliona dolara namenjena ispitivanju susreta sa vanzemaljcima.

Sa tolikim budžetom, a pod nazivom Advanced Aerospace Threat Identification Program, na petom spratu zgrade Ministarstva odbrane SAD, koja se zbog svog geometrijskog oblika naziva Pentagon, radi odeljenje koje ispituje neobične fenomene viđene na nebu. Program je vodio vojni obaveštajac Luj Elizodno koji je u oktobru podneo ostavku, ali nije poznato ko ga je nasledio na tom mestu.

Nakon raznih spekulacija, Pentagon je Njujork tajmsu zvanično potvrdio postojanje programa, uz opasku da je projekat ugašen 2012. i da od tada zaposleni navodno rade na slučajevima van radnog vremena.

Otac programa je nekada moćni američki demokratski senator Hari Reid koji ne samo da nije negirao, nego je izjavio i da je ponosan što je doprineo da Amerika vodi ovakvo istraživanje. Projekat su podržavali i drugi senatori. Trag novca ukazuje da je veći deo poslova obavljala kompanija Reidovog prijatelja Roberta Bigeloua, koja trenutno za NASA razvija nove svemirske tehnologije.

Mada detaljno ispitivanje NLO itekako ima smisla sve dok ima iole sumnje u poreklo viđenih fenomena i zapravo ne može biti štetno samo po sebi, nažalost, u odsustvu više detalja o projektu, slučaj će bez ikakve sumnje podstaći razne, nove teorije zavere o NLO.

Istovremeno, u javnost je dospeo i snimak Ministarstva odbrane koji su snimili piloti F/A-18 Super Hornet borbenog lovca, a koji prikazuje susret sa objektom čudnog oblika. Snimak je objavljen bez ikakvog objašnjenja, a u okviru ovog programa su ispitivani i drugi bliski susreti. No, za sada nije saopšteno ništa o bilo kakvim rezultatima.

Danas u svetu, a naročito u Americi, postoji više privatno finansiranih baza podataka koje sakupljaju slične snimke i svedočenja o navodnom viđenju NLO. Mnoga od njih su evidentno atmosferski fenomeni ili greške ljudske percepcije, ali postoji i izvestan broj snimaka koji još uvek nisu objašnjeni.

Američko vazduhoplovstvo je 1952. godine pokrenulo projekat poznat kao Plava knjiga u okviru koga je registrovano čak 12.618 navodnih NLO viđenja, ali je za 94% slučajeva pronađeno objašnjenje. Projekat Plava knjiga je zatvoren 1970. godine.

Fotografija prikazuje noćni prizor memorijalnog spomenika Abrahamu Linkolnu u Vašingtonu DC koji se u odnosu na zgradu Pentagona nalazi na suprotnoj strani reke Potomak.

(S.B.)

—–
Foto: Depositphoto/Faustasyan