ŠTA KORONAVIRUS NIJE?

ŠTA KORONAVIRUS NIJE?

(Aktuelno) Od kada je počela da se širi zaraza koronavirusom u našem neposrednom okruženju, kao i najave epidemiologa da je izvesno da će se slučajevi obolevanja pojaviti i u Srbiji, broj neutemeljenih, nerelevantnih, manipulativnih i štetnih informacija povećava se iz dana u dan.

Da li ćemo svi da pomremo? Da li je ovaj virus “smešan”, pa nam u stvari neće biti ništa? Da li je rakija efikasna u borbi protiv koronavirusa? Koliko belog luka dnevno treba da pojedemo? Šta da radite ako nemate dovoljno hormona estrogena?

Srbija, nažalost nije jedina u kojoj se ovakva pitanja postavljaju, pa je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila kratku zbirku saveta za javnost, svojevrsni “Razbijač mitova” koji je pokrio i neke od ovih tema. Pitanja na koje je SZO odgovorila pokazuju da nam i da se pseudonaučne tvrdnje šire daleko brže nego sam koronavirus.

*Da pijenje alkohola ni u kojem slučaju ne podiže imunitet već dugo je poznato, ali pitanje jeste da li prskanje alkohola ili hlora po telu ubija koronavirus?
Svetska zdravstvena organizacija odgovara – ne. Ako je virus već ušao u telo, nikakvo prskanje alkoholom neće pomoći ni obolelom ni njegovoj okolini, a u nekim situacijama može biti i opasno. Ono što je korisno je da se pomenutim sredstvima dezinfikuju površine koje dodirujemo, kao što su kvake, vrata, stolovi i slično. Jedna od najkorisnijih mera koje možete sami preduzeti nema veze sa alkoholom, nego je to – pranje ruku.

*Može li onda bar susamovo ulje da blokira ulazak koronavirusa u telo?
SZO objašnjava da ne može, jer susam ne uništava koronavirus.

*Neko je pominjao beli luk, šta je s njim, zar on ne ubija mikrobe?
Tačno je, odgovara SZO, da beli luk ima neka antimikrobna svojstva, ali vas jedenje belog luka ipak neće zaštititi od koronavirusa.

*Mogu li antibiotici da pomognu ako se zarazite?
Ne, zato što se oni koriste u lečenju bakterijske infekcije, a ne virusa.

*Postoji li uopšte ikakav lek kojim bi mogli da sprečimo obolevanje od koronavirusa?
Za sada – ne postoji.

*Jesu li termalne kamere poput onih koje su postavljene na Beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” efikasne u otkrivanju obolelih od koronavirusa?
Odgovor je da nisu. Ove kamere zaista dobro otkrivaju ljude sa povišenom telesnom temperaturom. Međutim, oboleli od koronavirusa tek nakon 2 do 10 dana, piše SZO, razvijaju temperaturu i dobijaju druge simptome. Zato ljudi u ranoj fazi bolesti neće biti detektovani.

*Da li da primite pošiljku sa Aliekspresa iz Kine?
Da, zato što virus ne može dugo da opstane na predmetima.

*Mogu li naši kućni ljubimci, kao što su psi i mačke, da šire koronavirus?
SZO navodi da za sada nema dokaza da oni mogu da se zaraze koronavirusom, ali da je svakako dobra ideja da nakon kontakta sa životinjama operemo ruke jer nas to štiti od različitih bakterija koje prelaze s životinja na ljude.

Tekst: Marija Đurić

Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Pročitajte više priča o EPIDEMIJI KORONAVIRUSA