STARMAN

STARMAN

Prvo, istorijsko poletanje Falcon Heavy rakete predstavlja neobičan obrt u jednoj od najlepših priča – kako pomoću mašte stići u orbitu, a potom se i vratiti nazad.

Test koji je uspešno izveden 6. februara na lansirnom kompleksu 39A pratili su gotovo svi svetski mediji, kao i pola miliona gledalaca koji su se nalazili u blizini svemirskog centra Kenedi na Floridi u SAD.

Raketa Falcon Heavy, zapravo načinjena od tri rakete Falkon 9, uspela je da poleti, a dva od tri ova bustera uspešno su sletela na svoje dron brodove na Atlantiku. Ovo bi mogao biti prelomni događaj koji je pokazao da privatne kompanije ne samo da mogu da se takmiče sa državama, nego i da ih kreativnim pristupom nadmaše u svemirskoj trci.

Nove rakete kompanije Space X daleko su jeftinije, budući da se mogu koristiti više puta, a pritom predstavljaju trenutno najefikasniju tehnologiju za put ka svemiru, budući da mogu da ponesu u orbitu čak 64 tone tereta, što je tri puta više od mogućnosti svih raketa koje se danas koriste.

Tehnologija je do sada najveći uspeh neobičnog američkog milionera, čudaka i vizionara Ilona Maska, koji je razvio automobil Tesla, PayPal, Hiperloop, Space X rakete za višestruku upotrebu i svakojake druge maštovite poduhvate. On najavljuje da će nove rakete biti korišćene za put ka Marsu i osvajanje Sunčevog sistema.

Falcon Heavy je ovog puta u svemir ponela Maskov električni automobil Tesla Roadstar u kome se, kako je rečeno “da ne bi bilo dosadno”, nalazio lutan – Starman. Njegov izlazak u svemir bio je praćen numerom Dejvida Bouvija Space Oddity. “Lude stvari zaista mogu da se dogode”, rekao je Mask medijima dok je pratio poletanje Starmana. (S.B.)

—–

Foto: Busteri Merlin na Falcon Heavy raketi / SpaceX