Tribina: “KO SU GOSPODARI VREMENA”

Tribina: “KO SU GOSPODARI VREMENA”

(NAJAVA) Čekamo vas sa stotinama drugih posetilaca na starom mestu. Naučno-popularna tribina se, kao što smo najavili, vraća u Veliku salu Studentskog kulturnog centra. U organizaciji Instituta za fiziku u Beogradu, u okviru inicijative Nauka kroz priče predstavljamo prvu temu tribina ove jeseni: “Ko su gospodari vremena”. Tribina se održava u četvrtak, 18. oktobra, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC), na adresi Kralja Milana 48, u Beogradu.

Na tribini govore:

Dr Aleksandar Bogojević, fizičar, direktor Instituta za fiziku u Beogradu
Dr Miloš Arsenijević, filozof, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu,
Dr Sofija Stefanović, arheolog, Biosens institut u Novom Sadu,
Dr Oliver Tošković, psiholog, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, kourednik Nauke kroz priče.

***

VREME

Četvrtak, 18. oktobar, 19 časova

Naši će gosti na obnovljenoj, gotovo istorijskoj, oktobarskoj tribini razgovarati o najvećoj misteriji modernih nauka. Naime, nova knjiga uglednog italijanskog fizičara Karla Rovelija “The Order of Time” izaziva pažnju čitalaca širom sveta, a autor već nosi nadimak novi Hoking. Kroz zanimljiva razmišljanja o vremenu, Roveli otkriva zapostavljenu tajnu – da je vreme poslednja velika nerešena misterija savremene nauke. Da li fizičari danas drugačije shvataju vreme nego u prošlosti? Šta je vreme u filozofiji? Da li je vreme samo psihološka iluzija, šta je njegova topologija, šta metrika i kako gledamo u prošlost i u budućnost? Šta je vreme u modernoj nauci? Šta je vreme za vas?

Saznajte više o temi: Može li vreme da stane?

***

PROSTOR

Velika sala Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48, Beograd)

Suprotno onom što bi se očekivalo, izvanredna beogradska publika najveće interesovanje ne pokazuje za svakodnevne, praktične teme iz nauke, nego za krajnja pitanja – o poreklu svemira, Zemlje, života. Privatna fotografija koja prikazuje atmosferu iz Velike sale SKC nastala je na naučnopopularnoj tribini u organizaciji Centra za promociju nauke. Sada, Institut za fiziku u Beogradu u okviru inicijative Nauka kroz priče vraća tribinu u Veliku salu SKC sa prvom temom “Ko su gospodari vremena”. Tribina će se potom održavati u Velikoj sali SKC jednom mesečno. Očekujemo uzbudljivu atmosferu i za vas pripremamo raznolik sadržaj. Dobro došli!

Saznajte više o tribinama: Kratka istorija naučnih tribina

***

GOSTI

Filozof, psiholog, arheolog, fizičar

Naši gosti nisu zvezde estrade, političari ili komentatori – oni govore na zanimljiv, neočekivan i uzbudljiv način o stvarima koje se ne mogu čuti na drugom mestu. Sa povratkom tribine u Veliku salu SKC o najvećoj misteriji savremenih nauka, vremenu, pričaju: jedan od vodećih domaćih mislilaca, filozof i autor knjige “Vreme i vremena”; Petničar i profesor iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju koji svojim nastupima šokira jednako kao i pitanjima na najtežem prijemnom ispitu u Srbiji; arheološkinja koja je našla do sada neotkriveni način da putuje 10.000 godina u prošlost i prva dobitnica ERC-a, najprestižnijg evropskog granta u Srbiji; fizičar koji neshvatljive koncepte pretvara u dramatične priče i direktor prvog instituta od nacionalnog značaja u Srbiji. Predstavljamo: dr Miloša Arsenijevića, dr Olivera Toškovića, dr Sofiju Stefanović i dr Aleksandra Bogojevića.

Prijavite se ili podelite sa prijateljima najavu događaja: FB event

***