UČITELJ KOJI JE STVARAO GENIJE

UČITELJ KOJI JE STVARAO GENIJE

(Istorija utorkom) Možda niste znali, ali jedna, skoro čudesna stvar povezuje nekolicinu slavnih renesansnih slikara i vajara, možda najvećih umetnika svih vremena. Naime, Leonardo da Vinči, Botičeli, Pjetro Peruđino, Lorenco di Kredi imali su jednog istog, zajedničkog – učitelja.

Njegovo ime je Andrea del Verokio i ostao je zapamćen kao učitelj iz čije je radionice izašao najveći broj genija. Stablo genijalnosti širi se, zapravo, mnogo šire – među učenicima njegovih učenika su Mikelanđelo i Rafaelo.

Rođen u Firenci, Andrea di Michele di Francesco de’ Cioni Andrea (1435 – 1488), zapamćen je po nadimku Verrocchio, koji je dobijen spajanjem reči vero i occhio, što znači „pravo oko“. Verokio je takođe bio značajan umetnik Renesanse, ali njegovo delo je zapravo ostalo u senci mnogo uspešnijih učenika.

Verokio je bio sin zidara koji je kasnije u životu postao poreznik. U mladosti je služio kod više majstora, a po legendi Verokio je bio i učenik kod Donatela. Osnovao je radionicu u kojoj se vajalo i slikalo temperom na drvetu, a za svoje šegrte i učenike je uglavnom prihvatao izgubljene sinove i kopilane iz uglednih porodica.

U to doba Firenca, jedan od najmoćnijih slobodnih gradova Evrope, bila je sedište raznovrsnih majstorskih i umetničkih radionica. Takvu raznolikost i šarenilo, jezgro italijanske renesanse, podržavala je i izdašno finansirala čuvena porodica Mediči koja je svoju viševekovnu moć širom Evrope proslavila upravo imenima umetnika koje je podržavala.

U najpoznatija Verokijeva dela spadaju Madona sa detetom koje sedi i Tobijas i anđeo, kao i bista Bartolomeo Koleonija koju je izvajao na samom kraju života, nakon što se preselio u Veneciju.

Na slici je čuveno delo Krštenje Isusovo, propušteno kroz plavi filter, na kojoj smo izdvojili jednog od dva anđela sa leve strane. Naime, ovu sliku dimenzija 177×151 centimetara koja se danas nalazi u galeriji Ufici u Firenci, zajedno su 1475. naslikali Verokio i njegov učenik Leonaro da Vinči.

Po apokrifnoj anegdoti koju je mnogo kasnije zabeležio Vazari, mladi Leonardo i Verokio su zajedno radili na slici sve dok učitelj nije video kako je Leonardo naslikao anđela. Pošto je shvatio da ga je učenik prevazišao, Verokio je bacio četku i nikada više nije slikao. Moderna istraživanja u okviru kojih je nanos boje skeniran pokazuju da je Leonardo najverovatnije oslikao i druge delove slike, Hrista i elemente reljefa.

(S.B./M.Đ.)

—–
Originalna slika: https://goo.gl/jQwX75