ZAPISI IZ SPAVAĆE SOBE JEDNE BEOGRADSKE PORODICE

ZAPISI IZ SPAVAĆE SOBE JEDNE BEOGRADSKE PORODICE

Da li ste pratili uživo rialiti šou porodice beogradskih belorepana, Radovana i Rumenke, sa Velikog ratnog ostrva? Javno gradsko preduzeće JKP “Zelenilo-Beograd” postavilo je kamere tik uz gnezdo ovih ptica i omogućilo da se uživo preko interneta (njihovog You Tube kanala) prati dešavanje iz gnezda. Mogli smo da vidimo kako ovaj orao leže jaja, kako se izležu ptići, kako mladi orlići prvi put poleću iz gnezda… Ključni momenti iz njihove porodične priče se mogu videti i na izdvojenim snimcima.

Belorepan je najveći orao na našem kontinentu. Raspon krila im je veći od dva metra. Nije uobičajeno da se gnezdi u gradovima, pa su Radovan i Rumenka sa Velikog ratnog ostrva, rečnog ostrva na Dunavu, velika atrakcija.

Veliko ratno ostrvo je inače rezervat prirode na kom su ornitolozi uočili oko 185 vrsta prica. Površine oko 200 hektara, ostrvo se nalazi oko 2 kilometra od centra Beograda, blizu Kalemegdana. Gnezdo belorepana je u krošnji drveta, na visini od 22 metra i široko je 2,5 metra.

Kamera Zelenila postavljena je na stubu kraj gnezda, a pošto na ostrvu nema struje, oprema za snimanje i video striming napaja se iz baterija i solarnih panela.

Ovaj orao, čiji je životni vek u proseku traje 21 godinu, nastanjuje jugoistočnu i centralnu Evropu, kao i veliki deo Azije, u oblastima sa većim vodotokovima. U Srbiji je najčešće viđen uz Dunav, Savu, Tisu i Tamiš. U okolini Beograda je uočeno pet parova, dok u Srbiji gde je zaštićena vrsta, procenjuje se, ukupno ima oko 90 parova.

Zabeleženo je da povremeno nadleću i najuži centar Beograda. Hrane se pticama i ribom, sitnijim sisarima, ali ponekad čak i stokom i drugim krupnim životinjama i bilo kakvim lešinama – dnevno pojedu oko pola kilograma mesa, ili više.

Svoja gnezda napravljena prilikom prvog parenja orlovi koriste iz godine u godinu, a često se u njemu ležu ptići sve dok se drvo od starosti ne sruši. Zabeleženo je da se jedno gnezdo na Islandu koristi više od 150 godina.
(M.Đ.)

—–
Foto: Yathin S. Krishnappa