IMA LI Y U KRVI?

IMA LI Y U KRVI?

Brazilska dijagnostička kompanija Sabin laboratorija osmislila je jednostavan kućni test za trudnice kojim će već na kraju 2. meseca trudnoće moći da otkriju pol bebe koju nose.
Nalik kućnom testu kojim dijabetičari proveravaju nivo šećera u krvi, trudnoce će sad za nekoliko trenutaka same saznati informaciju koju inače obično iščekuju sve do polovine trudnoće, a nekad i duže.

Kako radi taj test?

Prst se steriliše kako bi se uništio bilo kakav trag tuđe DNK, a zatim se bocne iglicom i uzme svega 20 mililitara krvi. U krvi se traga za Y hromozomom. Naime, kako samo muškarci nose Y hromozom, on se u krvi žene koja nosi ženski fetus ne može naći. Ukoliko se, pak, Y hromozom detektuje, znači da majka nosi muški fetus.

Ispitivanja su pokazala da je test kod trudnica od 8. nedelje trudnoće tačan u 100 odsto slučajeva.

Ovaj test, koji će se uskoro očekuje na tržištima širom sveta, sasvim sigurno uneće veliku revoluciju u brzinu i preciznost otkrivanja pola bebe. Naime, već postoje brojni načini za otkrivanje pola, od kojih su neki invazivni (kao na primer amniocenteza kojom se iglom uzima nešto amnionske tečnosti iz stomaka trudnoce), ili, najjednostavnije, posmatranjem ultrazvučne slike bebinih genitalija.

Međutim, amniocenteza se obično radi oko 5. meseca trudnoće, dok se ultrazvukom pol nekad može otkriti već od 4. meseca, a nekad se ne može sa sigurnošću odrediti čak ni pred kraj trudnoće.
Postoji, međutim, i veliki rizik koji postojanje jednog ovakvog testa nosi. Naime, saznanje o polu bebe za roditelje nema nikakav medicinski značaj (osim u slučaju nekih teških bolesti koje nasleđuje samo određeni pol), dok su s druge strane u mnogim kulturama, ponajviše u Kini i Indiji, vrlo česti abortusi zbog „neodgovarajućeg“ pola.

Kako žene obično polovinom trudnoće na pregledu ultrazvukom saznaju pol, teže se odlučuju na abortus nego kada bi informaciju o polu saznale već u 8. nedelji, u ranoj trudnoći, kada se abortus još u mnogim zemljama legalno radi i bezbedniji je po majku, trudnoća se ne primećuje, ne osećaju se pokreti bebe i mnoge žene se još nisu emotivno vezale za plod.

M.Đ.

—–
Ilustracija: Depositphotos/nicoletaionescu