LEVA RUKA TAME

LEVA RUKA TAME

(Zapleti petkom*) Planeta Geten je čudan svet, kakvog jedva da ima igde u opusu celokupne ikad napisane i objavljene naučne fantastike, a ne može se reći da svakojake vrlo maštovite, pa i čoveku sasvim strane svetove autori ovog i srodnih žanrova nisu smislili.

Na ovu negostoljubivu planetu sa grubim, sporim i konzervativnim stanovništvom, stiže prvi mobil, ambasador velike galaktičke zajednice nazvane Ekumen. Njegov zadatak – privoleti Getenjane (koji preko njega saznaju da nisu sami u svemiru) da se pridruže alijansi – počinje u kraljevini Korhidi, a nastavlja se zanimljivom avanturom, sa sve dvorskim spletkama, mističnim ritualima, zatočeništvom i dugim putovanjima.

Glavni junak ovog kultnog romana jedne od najupečatljivijih autorki SF žanra, upravo preminule Ursule Le Gvin (1929-2018), jeste sam Geten, čudni svet koji nastanjuju dvopolni ljudi. Ideja autorke je da kroz avanturu jednog ambasadora analizira svet u kome polovi nisu određeni rođenjem.

Stanovnici Getena, naime, veći deo svog vremena provode u bespolnom stanju, da bi u tačno određenim periodima, nalik na mesečni ciklus parenja, uzimali određeni pol i potpuno bili posvećeni samo tome. Sa takvom populacijom, razvija se svet u kome, zanimljivo, nema rata, ali ni revolucija, niti napretka u onom smislu na koji smo navikli. Istorija se razvija postupno, kroz spletke i dugoživuće tradicije.

Objavljena još 1969. godine, „Leva ruka tame“ je knjiga Ursule Le Gvin iz takozvanog Hainskog ciklusa. Njeni obožavatelji, ali i uopšte ljubitelji fantastike i dobre literature bilo kog žanra, tokom protekle nedelje su sa tugom primili vest o njenoj smrti. To može biti dodatni povod da, ako već niste, ovog vikenda krenete na put u maštovite svetove kakav je Geten.

S.B.

——

*Iz petka u petak, NKP vam predstavlja seriju neočekivanih, zanimljivih ili žanrovski važnih zapleta, iz priča koje su povezane sa naukom, a potekle su iz romana, filmova i drugih umetničkih ostvarenja, sa idejom da vas podstaknemo da u njima otkrijete nove svetove

 

Foto: Depositphoto/Koya979 & NKP

Ovu i druge priče možete čitati i na www.naukakrozprice.rs