NAJSTARIJE DRVO U BEOGRADU

NAJSTARIJE DRVO U BEOGRADU

Fotografija prikazuje najstarijeg živog stanovnika Beograda – hrast lužnjak na Cvetnom trgu, između Beograđanke i Trga Slavija, preko puta Jugoslovenskog dramskog pozorišta i kraj spomenika Borislava Pekića, star je više od 200 godina. Stariji je čak i od nešto poznatijeg beogradskog stabla, čudovišnog platana ispred Konaka kneza Miloša u Topčideru.

Hrast sa Cvetnog trga bio je samo jedno od mnoštva stabala koja su obrazovala vračarsku šumu hrastova i jasenova, od Cvetnog trga do Manježa. Početkom 19. veka kada niče hrast sa Cvetnog trga, najveći deo Srbije bio je obrastao neprohodnim šumama hrasta i bukve i pošumljenost je, kako pokazuju neke procene, iznosila oko 80 odsto, naspram današnjih 30 odsto.

U prvoj polovini 19. veka doneta je odluka da se razvija ovaj deo Vračara – šuma je raskrčena, a uz pijacu koja je odjednom oživela kraj, nikli su apoteka i pošta, i ulica je kaldrmisana. Zabeleženo da je već 1886. godine kod Cvetnog trga otvorena fijakerska stanica sa deset fijakerista.

Hrast lužnjak sa Cvetnog trga, svedok događaja iz prestonice proteklih 210 ili 215 godina, možda čak od vremena Prvog srpskog ustanka, visok je 25 metara, a obim stabla mu je 4 metra. Kao stariji sugrađanin pomaže se štakama – metalnom konstrukcijom i sajlama – ali je, za sada, u odličnoj kondiciji.

M.Đ.

—–

FOTO: Božidar Miladinović/Wikipedia