ODISEJA, POČETAK

ODISEJA, POČETAK

(Ekskluzivno) Ove jeseni, za radoznalce, čitaoce dobrih priča i ljubitelje neočekivanog sadržaja počinje nova avantura. „Odiseja“ je konačno porinuta. Novi ilustrovani sezonski časopis „Odiseja“ iza koga stoji grupa profesionalnih naučnih novinara iz Srbije obezbedio je nezavisno finansiranje iz evropskih fondova i ove jeseni počinje da izlazi.

Ilustracija prikazuje detalj zaglavlja, koje se sada prvi put javno predstavlja, sa modela naslovne strane novog časopisa koji će izlaziti pod sloganom „nauka u društvu“. Bogato ilustrovan, obiman i inovativan, časopis će, kako najavljuju u redakciji, čitaocima ponuditi sadržaj koji je inspirisan naukom, sa pričama koje nedostaju na domaćem medijskom tržištu.

“Mi znamo da čitaoci žude za uzbudljivim i čitkim sadržajem – pričama, kritikama, analizama i esejima, i spremni smo da ispunimo tu prazninu”, kaže glavni i odgovorni urednik Nikola Zdravković, dodajući kako “Odiseja” počiva na ideji da je nauka deo društva i jedan od njegovih stvaralaca.

Tim okupljen oko “Odiseje” čine profesionalni naučni novinari i tekstopisci sa iskustvom pisanja o nauci u raznovrsnim domaćim medijima. Veći deo sadašnje redakcije prethodno je radio na časopisu “Elementi” koji je izdaje državna institucija, Centar za promociju nauke, a koji je publici nudio nauku na moderan i atraktivan način.

Kako se vremenom ukazala potreba za nezavisnim izdavačem koji bi mogao da potpuno odgovori na očekivanja čitalaca, na sastanku u KC “Grad” u novembru prošle godine podržana je inicijativa o pokretanju nove kuće. No, bilo je potrebno skoro godinu dana da se ideja ostvari. Sada je “Odiseja” dobila sveobuhvatnu finansijsku podršku fonda Evropske unije, European Endowment for Democracy, za pokretanje novog magazina.

“Želimo da stvorimo jedinstven, naukom informisan medijski prostor za promišljanje sveta oko nas”, kaže Zdravković objašnjavajući da će se štampani časopis po povoljnoj ceni od 300 dinara prodavati na kioscima, kao i da će “Odiseja” biti prisutna i na internetu i društvenim mrežama.

Za novi sajt je zadužena pomoćnica urednika Jovana Nikolić, dok grafičko i vizuelno oblikovanje časopisa radi nagrađivana dizajnerka Milena Savić. Novi, nezavisni naučnopopularni časopis je tokom pripreme i razvoja okupio značajnu podršku ne samo među autorima i novinarima, nego i među naučnicima.

“Nauka kroz priče”, takođe, podržava i svojim pratiocima najtoplije preporučuje da krenu u novu “Odiseju”.

NKP

—–

Ilustracija: Milena Savić / „Odiseja”