PRVA PODMORNICA

PRVA PODMORNICA

Ovih dana internetom kruži jedna bizarna foto-montaža podmornice koja izranja iz reke Dunav, a iz nekog razloga ljutiti korisnici društvenih mreža iskoristili su priliku da ismevaju one koji su poverovali u tu malu internet podvalu.

Možda niste znali da je prva podmornica zapravo plovila u reci, a ne u moru. Naime, prvi poznati pronalazač koji je napravio podmornicu i dokazao da ona može da plovi ispod vode (a pre toga bilo je više neuspelih pokušaja plovidbe) bio je Holanđanin Kornelis Drebel još u 17. veku.

Kao znameniti pronalazač u službi kralja Džejmsa I oko 1620. godine u Engleskoj razvijao svoj patent i demonstrirao da podmornica zaista radi tako što je porinuo u reku Temzu u Londonu. Drebelova podmornica nije imala motor kao današnje, već su je pokretali ljudi, tako što su iz tela podmornice sa obe strane virila vesla kojima su oni veslali.

Drebelov podvig danas nije mnogo poznat, iako je važan za istoriju izuma. Litografija iz epohe prikazuje intersovanje stanovnika Londona za ovo neobično plovilo.

Verovatno najpoznatija podmornica na svetu, Nautilus, koja u stvarnosti nikada nije postojala, a koju je u naučnofantastičnom romanu “20.000 milja pod morem” opisao francuski pisac Žil Vern. Radnja ovog romana smeštena je pred kraj 19. veka, u vreme kada podmornice već krstare svetskim morima, mada zaista postaju važne tek tokom Prvog svetskog rata.

M.Đ.

——

Litografija: Wikimedia – G. H. Tweedale