ŽIVA BIĆA NA STRUJU

ŽIVA BIĆA NA STRUJU

Verovatno se niste često pitali zašto umesto tri obroka dnevno, dve užine i nešto tečnosti jednostavno sebe ne uključite u električnu mrežu i tako se, brzo i efikasno, snabdete energijom (kao što, na primer, punite telefon i druge uređaje).

Koliko god ova ideja delovala suludo (i nemojte je pokušavati kod kuće!), postoje živa bića koja se zaista energijom snabdevaju direktno iz struje. Ako u zemlju zabodete elektrodu i u nju “upumpavate” elektrone, pojaviće se ova stvorenja – žive ćelije koje jedu elektricitet. Reč je o takozvanim električnim bakterijama, od kojih su danas poznata dva tipa, Shevanella i Geobacter.

Kako Katarina Brahic piše u članku “Electricity Eaters” za poslednji broj magazina New Scientist, ova bića koriste energiju u svom najčistijem obliku – elektrone sa minerala i metala. Kenet Nilson sa Univerziteta Južna Kalifornija u Los Anđelesu gaji ove organizme direktno na elektrodama, održavajući ih živim samo na elektricitetu i ničemu drugom, bez šećera i bilo kakvih drugih nutrijenata.

Električne bakterije spadaju u veliku porodicu anaerobnih stvorenja kakvih je na Zemlji oduvek bilo, a kojima nije potreban kiseonik. Većina živih bića uobičajeno koristi kiseonik, a energiju crpi iz šećera, koju potom skladišti pomoću zakozvanih ATP molekula, dok bakterijama na struju sve to nije potrebno.

Istraživanja ovih i njeima srodnih stvorenja započela su još pre nekoliko decenija. Prva izolovana vrsta u porodici Geobacter bila je Geobacter metallireducens koju je 1987. otkrio Derek Lavli na reci Potomak u Vašingtonu. Poslednjih godina sve veći broj istraživača bavi se električnim bakterijama. Neke od ovih vrsta se koriste za biodegradaciju zbog svojih sposobnosti da razgrađuju zagađivače na bazi ulja kao i radioaktivne materije.

M. Đ / S. B.

Foto: Depositphoto/Mopic