​MARK TVEN U TESLINOJ LABORATORIJI

​MARK TVEN U TESLINOJ LABORATORIJI

“U raj se ide zbog klime, a u pakao zbog društva”, govorio je kultni američki pripovedač Samjuel Langhorn Klemens (1835-1910), proslavljen pod literarnim imenom Mark Tven. Ova poznata fotografija ga prikazuje tokom posete laboratoriji Nikole Tesle na Južnoj Petoj aveniji broj 35 (koja će izgoreti u požaru godinu dana kasnije).

Dok Tven posmatra električni bljesak, američki naučnik srpskog porekla se vidi u pozadini, skriven u senci na levoj strani. U zenitu stvaralaštva, čudan, genijalan i ekscentričan, Tesla je bio proslavljen u njujorškom društvu poput kakvog mađioničara i njegovi susreti sa uglednim umetnicima nisu bili retkost. Sa druge strane, manje je poznato da je Tven često uživao u društvu američkih pronalazača i da je kao preduzetnik investirao u nove izume, ali nije imao previše sreće na tržištu.

Fotografija je nastala u proleće 1894. godine, tokom jednog susreta Tvena i Tesle. Navodno je prvi put objavljena godinu dana kasnije, u aprilu 1895, u časopisu Century u članku “Tesla’s Oscillator and Other Inventions” koji potpisuje T. C. Martin.

[S.B.]