PRIDRUŽITE NAM SE!

Nemate dovoljno vremena za nauku? Čitajte zanimljive priče koje su inspirisane naučnim saznanjima o svetu. Naši kratki autorski tekstovi prilagođeni su modernom čitaocu, u žurbi, ali koji želi kvalitetan sadržaj. Objavljujemo ih svakog dana na istoimenoj Fejsbuk stranici Nauka kroz priče (NKP). Lansirana 23. jula 2017. stranica brzo raste i okuplja na hiljade pratilaca. I nastavlja da se širi.

 

Nauka kroz priče je kuća koja ti je nedostajala. U moru bizarnih vesti, u lavini predvidivih medijskih tema, među stalnim informacionim olujama koje (kontrolisano) izbijaju na društvenim mrežama, u kampanjama, politikama i sadržajima koji te se na kraju uopšte ne tiču, Nauka kroz priče predstavlja nešto drugo – kreativne i zanimljive priloge inspirisane naučnim saznanjima o svetu.

Ali, zašto nauka?

Mada ti se ponekad čini da je sve dostupno, isto kao što je i sve naizgled javno, potrebni su ti odgovori na pitanja o kojima se u javnosti retko govori, na pitanja koja ti još nisu otvorena, a zanimaju te, pitanja koja ponekad daju životu drugi ugao, koja čude, uzbuđuju i zadiru u suštinu tvog postojanja. Moderna nauka je poduhvat u kome danas učestvuje 7 miliona istraživača i možda će te iznenaditi – predstavlja najveći bazen informacija ikada, okean odgovora na skoro svako od tih pitanja.

Zašto kroz priče?

Mada krije tolike odgovore, nauka je složena građevina, često zamršena, nejasna, nerazumljiva. Ako nemaš vremena, ne možeš se upustiti u potragu kroz naučne radove, ne znaš odakle krenuti jer se ne baviš njom ili ti je samo ponešto promaklo, Nauka kroz priče otvara naučnopopularne teme na jasan, svakom dostupan način. I to čini brzo i lako – kroz najstariju ljudsku potrebu – priču.

Za razliku od drugih medija u kojima se može pronaći mnogo zanimljivih priča, ali gde je cilj nešto drugo – promocija institucija, predstavljanje naučnih događaja ili umrežavanje naučnika, Nauka kroz priče je posvećena samo toj misiji – da predstavi moderni svet, njegova pitanja, izazove i zagonetne kroz dobre, svakom jasne i – kratke priče.

Naše priče objavljujemo na istoimenoj Fejsbuk stranici.

Nauka kroz priče može da se prati i pomoću besplatne aplikacije za mobilne uređaje koja se vrlo lako preuzima iz Google Play prodavnice. Preporučujemo da iskoristiš mogućnost i mejlom dobijaš nedeljni pregled najlepših priča, kao i razna zanimljiva obaveštenja – sve što treba je da se prijaviš za NKP poštu.

 

BELEŠKA O AUTORIMA

Nauku kroz priče osnovali su dugogodišnji naučni novinari i tekstopisci, kreatori i prvi urednici časopisa Elementi, autori više proznih knjiga i monografija, saradnici listova kao što su Politika, Vreme, National Geographic, ali i pokretači vrlo posećenog programa javnih tribina: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević. 

Kontakt: nauka.kroz.price(et)gmail(dot)com