MEĐU 50 NAJBOLJIH SAJTOVA U SRBIJI

MEĐU 50 NAJBOLJIH SAJTOVA U SRBIJI

Ove godine „Nauka kroz priče“ ponovo je izabrana među 50 najboljih sajtova u Srbiji. Kako je saopšteno na svečanoj dodeli priznanja dobitnicima koja je organizovana 4. februara 2021. u Klubu poslanika u Beogradu, stručni žiri uvrstio je „Nauku kroz priče“ u tradicionalnu listu “Top 50” najboljih online stvari u 2020. godini koju objavljuje magazin PC Press.

Zbog epidemioloških prilika, ovogodišnja svečana dodela priznanja predstavnicima najboljih sajtova organizovana je kao hibridni događaj tako da su se neki učesnici nalazili u sali, dok su se drugi uključili putem interneta (Snimak događaja može se videti na YouTube-u). U ime “Nauke kroz priče”, organizatorima i publici su se obratili Marija Đurić i Slobodan Bubnjević, osnivači i urednici portala i istoimene Fejsbuk stranice.

“Nauka kroz priče” se ove godine našla u kategoriji sajtova “Obrazovanje i kultura”, zajedno sa sajtom Muzeja Jugoslavije, Digitalni vodič, FMK i Petlja. Pored ove, priznanja su dodeljena i u kategorijama “Vesti i mediji”, “eMarket”, “Poslovni i društveni servisi”, “Dom i zabava”, “Sport i turizam”, “Mobilne aplikacije” i “Društvene mreže”. Odluku o najboljim sajtovima, aplikacijama i društvenim mrežama, pored uredničkog kolegijuma PC Press-a, ove godine je doneo stručni žiri koji su činili Sanja Lalević, Anđelka Ducić, Istok Pavlović i Uroš Bogdanović.

Prestižnu listu 50 najboljih sajtova magazin PC Press objavljuje već pune 24 godine početkom ferbuara za prethodnu godinu i ona predstavlja najdetaljniji presek stanja domaćeg interneta u toku jedne godine. “Nauka kroz priče” je ovo priznanje osvojila i pre dve godine, kada se takođe našla u kategoriji “Obrazovanje i kultura”.

“Nauka kroz priče” je medijska inicijativa koja obuhvata internet portal, popularnu Fejsbuk stranicu, video produkciju i projekte podrške razvoja naučnog novinarstva u Srbiji. Stranica je pokrenuta u julu 2017. godine, a trenutno okuplja skoro 40.000 pratilaca na društvenim mrežama. Uz podršku Instituta za fiziku u Beogradu, “Nauka kroz priče” redovno objavljuje originalne, autorske priče inspirisane naukom.