BRAĆA PO RAZUMU

BRAĆA PO RAZUMU

(Zanimljiva izdanja*) „Postoje samo dve mogućnosti, ili smo sami u Univerzumu, ili nismo: obe su podjednako zastrašujuće“, napisao je kultni američki SF autor, Artur Klark. Naš astrofizičar, futrista i popularizator nauke, dr Milan Ćirković – čija je knjiga „Šta je SETI?“ upravo objavljena u izdanju izdavačke kuće „Heliks“ – smatra da je istrajavanje u odgonetanju tog pitanja, i uopšte naporima istraživanja svemira, ne samo izazov, nego i „imperativ, ukoliko želimo da spoznamo sami sebe“.

Ako smo zaista sami u svemiru, onda je nastanak inteligentnog života na Zemlji teško shvatiti drugačije nego kao plod potpune slučajnosti, kao jednu očigledno moguću, ali izuzetno retku grešku u Univerzumu. Ako nismo sami, naše mesto u svemiru dobija novi smisao, dok samo otkriće vanzemaljske inteligencije bez sumnje predstavlja najznačajniji događaj u istoriji čovečanstva od poljoprivredne revolucije naovamo.

Pitanjem naučne potrage za inteligentnim životom u svemiru, koja je zaista započela kad je Enriko Fermi postavio čuveno pitanje „Gde su svi“, bavi se slavni projekat SETI, koji je tokom prethodnih pola veka menjao oblike, ciljeve, finansiranje, da bi u 21. veku postao mnogo više od jednog naučnog projekta. Fotografija prikazuje jednu od poznatih opservatorija koje su učestvovale u osluškivanju svemira sa ovim ciljem – sistem teleskopa u Novom Meksiku, poznat pod nazivom Very Large Array.

„Potraga za vanzemaljskom inteligencijom, za našom „braćom po razumu“, veoma je složena naučna disciplina, sa komplikovanom teorijskom i metodološkom osnovom. Ipak, podsmešljivi i potcenjivački odnos jednog značajnog dela naučne, ali i vannaučne javnosti prema ovoj temi jako je dobro poznat i očigledan“, piše Milan Ćirković u novoj knjizi. „Nažalost,i većina naučne javnosti se oseća bezbednije i ušuškanije iza zidina i šanaca disciplinarnih i birokratskih barikada. Jedna od malog broja oblasti gde to jednostavno nije moguće jesu upravo SETI studije“.

Na ovom mestu se i krije Ćirkovićeva motivacija kao autora knjige „Šta je SETI?“. Kao pionir ove disipline u Srbiji i nakon brojnih eseja na temu Fermijevog paradoksa, pa i prvog domaćeg udžbenika astrobiologije (oblasti koja se bavi životom u svemiru), Ćirković je pre dve godine kod prestižnog izdavača, Oxford University Press, objavio izuzetno ubedljivu knjigu „The Great Silence: Science and Philosophy of Fermi’s Paradox“.

Sada je, u iščekivanju prevoda na srpski, kod našeg izdavača prepoznatljivog po naučnopopularnim knjigama, objavio jednu, planski znatno kraću studiju sa ciljem da čitaocu izvan nauke, zainteresovanom laiku, ukaže ne samo na značaj SETI studija, nego i njihovu nužnost, kao prelomnog među poduhvatima koje čovek može preduzeti.

„Više od bilo kog drugog naukom inspirisanog poduhvata, SETI nas približava razrešenju ključnog pitanja: ko smo i kuda idemo? Postavljanje ovih pitanja nije nikakav antropocentrizam, upravo zato što danas možemo da ih postavimo na istinski kopernikanski način, oslobođeni naslaga ranijih iracionalnih i mističnih pogleda na svet“, smatra Ćirković.

Predstavljajući SETI kao veliku avanturu, „avangardu budućnosti“ i kako piše, najsavremeniju moguću oblast istraživanja, na samom rubu i frontu ljudskog saznanja, Ćirković se u ovom delu nevelikog obima pozabavio i odnosom takozvane ozbiljne književnosti prema SF žanru, jednako kao i statusom mašte u nauci.

Podrobno analiziraći tri kanonska pitanja astrobiologije, a za razliku od brojnih drugih knjiga na istu temu, koje nude 50, 100 ili više mogućih odgovora na Fermijev paradoks, Ćirković čitaocu nudi samo pet scenarija koje smatra najverovatnijim. Svi podrazumevaju da vanzemaljski inteligentni život postoji.

Tekst: Slobodan Bubnjević

Foto: NRAO/AUI/NSF, Jeff Hellerman


* Knjiga „Šta je SETI“ biće predstavljena danas – igrom slučaja, dan pre tribine „Nauke kroz priče“ o neodgovorenim pitanjima nauke – u sredu, 27. novembra, u 18 časova, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine. Pogledajte program Kolarca.

Pročitajte više o Heliks izdanjima.