DA LI SMO VEĆ U CRNOJ RUPI?

DA LI SMO VEĆ U CRNOJ RUPI?

(Uz najavu tribine) Šta se krije u crnoj rupi? Pojedini teoretičari čak smatraju da bi crne rupe mogle biti uzajamno povezane takozvanim crvotočinama koje spajaju različite delove svemira, što je, nedokazano, ali zgodno, u SF žanru omiljeni prolaz za brzo putovanje u udaljene galaksije.

S druge strane, zagovornici teorije multiverzuma veruju da su crne rupe spona ne između delova našeg, nego između različitih podeljenih univerzuma. Tako se crne rupe povezuju sa idejom da se svaki put kada se neki kvantni proces dogodi, univerzum podeli, stravajući različite paralelne svetove za svaku zamislivu budućnost.

Crne rupe – misteriozni objekti potekli iz Ajnštajnovih jednačina gravitacije koji su ne samo indirektno uočeni u prošlom veku, nego su ove godine i po prvi put fotografisani – predstavljaju veliki izazov za najraznovrsnije hipoteze o prirodi svemira. Jedna od njih u crnim rupama vidi zametke, bebe nekih novih univerzuma koji će se razviti u nekom novom Velikom prasku.

Poljski fizičar Nikodem Poplavski sa Univerziteta Njuhejven pre nekoliko godina, u zapaženom naučnom radu, objavio je ideju da se unutar crne rupe nalazi ceo novi univerzum. Po njemu, univerzumi stoje jedan u drugom kao ruske babuške, pa bi i naš univerzum tako mogao biti ugnježden u jednoj crnoj rupi.

Poplavski je predstavio model po kome od materije iz našeg univerzuma koju „guta“ crna rupa, zapravo unutar nje raste novi univerzum. Ova hipoteza je hvaljena kao istovremeno objašnjenje raznih paradoksa crnih rupa, ali i pitanja zašto je Veliki prasak počeo samo iz jedne tačke.

Više o ovim, ali i najrazličitijim drugim uvrnutim idejama (od kojih su neke čak i dokazane osmatranjem) govoriće učesnici tribine „Priče iz crne rupe“ Instituta za fiziku u okviru inicijative Nauka kroz priče, u četvrtak, 23. maja u 19 časova u Velikoj sali SKC-a. Ulaz je slobodan!

S.B.

—–

FOTO: ESO

Pogledajte FB event: https://www.facebook.com/events/677170366080391/

Više o tribinama: http://naukakrozprice.rs/tag/tribine/