HERBARIJUM UNIVERZITETA U BEOGRADU

HERBARIJUM UNIVERZITETA U BEOGRADU

Da li ste znali da se jedan od najznačajnijih i najbogatijih herbarijuma u jugoistočnoj Evropi nalazi u centru Beograda, u Botaničkoj bašti Jevremovac?

Sakupljanje, presovanje i proučavanje biljaka, započeo je naš slavni botaničar i lekar Josif Pančić, još kao srednjoškolac u Hrvatskoj. Dolaskom u Srbiju 1846. godine, nastavlja svoj prosvetno-naučni rad i 1860. godine ustupa Liceju svojih prvih 80 svežnjeva ispresovanih biljaka, najvećim brojem sakupljenih na području Banata i Srema, ili dobijenih razmenom za drugim evropskim centrima.

U pismu koje je Pančić poslao Ministarstvu prosvete 1860. godine naveo je kako je najveći rezultat njegovih 25-godišnjih napora upravo kolekcija od oko 6000 različitih vrsta koje čine tri četvrtine čitave evropske flore, odnosno više od 20.000 primeraka koje je ubrao tokom svojih putovanja ili stekao razmenom iz Nemačke, Italije, Francuske, Španije, Grčke i južnih delova Rusije.

“Od kada je osnovana ova kolekcija, posvetio sam je srpskom narodu i ustupiću je srpskom Liceju čim vlasti ispune moje zahteve i refundiraju mi makar deo mojih troškova…”, pisao je Pančić. Ta godina se uzima kao godina osnivanja prvog Herbarijuma u Srbiji i danas se zbirka Josifa Pančića pod imenom Herbarium Pancicianum čuva pod posebnim uslovima kao neprocenjiva naučna, kulturna i istorijska vrednost.

Osim pomenutog Pančićevog herbara, u Herbarijumu Instituta za botaniku i Botaničke bašte Jevremovac, Bioločkog fakulteta Univerziteta u Beogradu nalaze se herbarski primerci značajnih botaničara XIX i XX veka kao što su Sava Petrović, Sava Hilandarac, Nedeljko Košanin,Teodor Soška, Lujo Adamović i drugi.

Noviji deo herbarijuma nastao je u poslednjih pola veka i broji preko 50.000 herbarskih eksikata. Sve ukupno u Herbarijumu se nalazi oko 180.000 uzoraka vaskularnih biljaka, mahovina i algi. Herbarijum je upisan u međunarodni direktorijum svih registrovanih herbarijuma u svetu (Index Herbariorum), pod skracenicom BEOU.
(M.Đ.)

—–
Fotografija u prilogu prikazuje retku vrstu jagorčevine koju je Pančić uneo u herbarijum. Foto: Botanička bašta Jevremovac