KAKO JE PLANETA DOBILA SVOJ DAN

KAKO JE PLANETA DOBILA SVOJ DAN

(Povodom Dana planete Zemlje) U svetu se tokom godine obeležavaju brojni ekološki dani, kao što je Dan zaštite životne sredine, Dan zdravlja u životnoj sredini i slični, ali nijedan nije tako spontan i raznovrsan kao Dan planete Zemlje koji obeležavamo 22. aprila.

Naime, ostali ekološki datumi izabrani su većinom po dogovoru raznih međudržavnih organizacija da označe nekakvo potpisivanje ili izglasavanje, dok je Dan planete, uslovno govoreći, jedna spontana manfestacija planetarnih razmera koju su pokrenuli i iznose pre svega građani.

Dan planete Zemlje je prvi put obeležen 22. aprila 1970. godine u SAD, u doba kada je briga za životnu sredinu po prvi put postala važna društvena i medijska tema. Ispostavilo se da je ona značajna za veliki broj ljudi. Tog dana je na ulice izašlo više od 20 miliona Amerikanaca, što je bio prvi masovni i javni zahtev da se zaštiti planeta. Mnogi ekolozi smatraju da je taj događaj bio prekretnica u istoriji oblikovanja ekološke svesti.

Prvi Dan planete Zemlje pokrenut je na inicijativu američkog senatora Gejlorda Nelsona i borca za zaštitu životne sredine Denisa Hajesa. Mada je motiv za izbor datuma obeležavanja vezan za trojicu ekoloških aktivista iz prošlosti, ekolozi su optuživani za saradnju sa Sovjetskim Savezom. Igrom slučaja, 22. april je rođendan vođe Oktobarske revolucije – Vladimira Iljiča Lenjina. Zato su se obeležavanju Dana planete protivile konzervativne snage u SAD.

Međutim, ovaj pokret je postajao sve popularniji, da bi od 1990. godine izašao iz američkih okvira i raširio se kao globalni fenomen. Danas je u njegovo pokretanje svake godine uključeno više hiljada ekoloških organizacija i 193 države.

Kako procenjuje organizacija Earth Day Network, u manifestacijama 22. aprila širom sveta poslednjih godina učestvuje milijarda ljudi, zbog čega ga nekad nazivaju „najmasovnijim građanskim praznikom na svetu“. Ova mreža je uspela da organizuje kampanju sadnje milijardu stabala širom planete.

U proslavu Dana planete Zemlje možete da se uključite i sami: sadnjom stabala, doniranjem novca za sadnju, odustajanjem od upotrebe pesticida, odustajanjem od upotrebe plastičnih kesa i drugih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, smanjenjem potrošnje struje i ishranom sa manje mesa.

S.B./M.Đ.

—–

FOTO: Depositphotos/Ivankmit