LABORATORIJA MALIH PRIČA

LABORATORIJA MALIH PRIČA

(Animacija) Takozvane Erlenmajerove boce prave se od stakla ili plastike, a njihov lako prepoznatljivi konusni oblik sa zaobljenim dnom čini ih, zapravo, jednim od najčešće korišćenih simbola moderne nauke. Gotovo nepogrešivo ćete lik Erlenmajera pronaći među tematskim piktogramima, u kolekcijama stikera ili smajlija, na infograficima ili na znacima naučnih ustanova.

Ovo poznato laboratorijsko posuđe dizajneri vole zbog jednostavnih linija, dok je u hemiji i biologiji gotovo nezamenljivo za čitav niz laboratorijskih postupaka. Ove boce nose naziv po nemačkom hemičaru Emilu Erlenmajeru (1825-1909) koji ih je smislio i prvi put predstavio 1860. godine. Nazivaju ih još i Erlenmajerove posude, tikvice ili prosto Erlenmajeri.

Motiv ovog posuđa nalazi se i u simbolu inicijative „Nauka kroz priče“, naše male medijske laboratorije u kojoj iz dana u dan spremamo priče inspirisane naučnim saznanjima, a koju pola godine od pokretanja prati i prenosi čitava mreža tradicionalnih medija.

Ako ste se inače pitali šta predstavlja naš trobojni znak, sada – dok se polako približavamo 20.000 pratiocu – ova mala vektorska animacija će ga konačno razotkriti. U dvadesetosekundom klipu, pored Erlenmajera korišćen je i odlomak iz poznate poeme u G molu francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa „Danse macabre“. 

Ostanite sa nama.