LETEĆE UBICE PČELA

LETEĆE UBICE PČELA

Da li ste znali da ove upadljive ptice, nalik tropskim, žive i u Srbiji, pa čak i Beogradu? Ime joj je pčelarica, a mediji je s vremena na vreme proglašavaju za neku neobičnu, invazivnu vrstu koja povremeno uništava čitave košnice.

Osim što se – kao što joj ime kaže – hrani pčelama, pčelarice jedu i brojne druge insekte kao što su bubamare, stršljenovi, ose, muve, zatim skakavce, bogomoljke, vilinske konjice pa čak i guštere i sitnije žabe kojih obično ima u blizini staništa pčelarica – uz reke.

Insekte mogu da opaze sa razdaljine od 60 i više metara. Love ih u letu, a one koje imaju žaoku, nekoliko puta udare o tvrdu podlogu pre nego što ih pojedu. Ipak, pčelarice su ugrožena vrsta i u Srbiji nisu mnogo brojne pa nije ni sasvim osnovano kriviti ih za uništavanje košnica.

Pčelarice su manje ptice, dužine oko 25 cm, jarkih boja i dugog, oštrog kljuna. To su ptice selice koje u našim krajevima provode topliji deo godine – od maja do kraja avgusta. Gnezda prave kopajući duboke rupe u strmim rečnim obalama, u lesu ili pesku. Za razliku od većine ptica, jaja su im potpuno bela i loptasta.

U Beogradu se već prvih dana maja između ostalog mogu videti u blizini zemunskog lesnog profila koji je pogodan za kopanje tunela u kojima se gnezde.

M.Đ.

—–

FOTO: Depositphotos/thawats