NAŠA CRNA RUPA

NAŠA CRNA RUPA

(U fokusu) Desilo se nešto zaista uzbudljivo. U sredu, 12. maja, na konferenciji za novinare koja je privukla veliku pažnju, astronomi su predstavili novu fotografiju crne rupe i to ne bilo koje, nego baš one koja se nalazi u središtu naše galaksije Mlečni put. Pod nazivom Strelac A* (Sgr A*), ovaj čudovišno masivni objekat oko koga se “vrti” galaksija uspela je da snimi grupa istraživača okupljena u kolaboraciji pod nazivom Event Horizont Telescope.

Fotografija je nastala zahvaljujući saradnji ogromnog broja istraživača i mreži radio teleskopa raštrkanih po čitavom svetu.

Pre nego što su uspeli da snime fotografiju, istraživači su posmatrali zvezde koje orbitiraju oko nečeg nevidljivog, kompaktnog i veoma masivnog u središtu Mlečnog puta, navodi se u saopštenju Evropske svemirske agencije uz fotografiju koja je objavljena uz veliko iščekivanje i uzbuđenje astronomske zajednice i ljubitelja nauke.

Iako ne možemo da vidimo samu crnu rupu, sijajući gas oko nje izgleda kao prsten koji okružuje crnu rupu četiri miliona puta masovniju od Sunca, objašnjavaju astronomi.

„Zbog ranije izvršenih merenja orbita zvezda oko crne rupe u našoj galaksiji (za sta je 2020. godine dodeljena Nobelova nagrada iz fizike), Opšta teorija relativnosti daje stroge predikcije o osobinama ove crne rupe, bez slobodnih parametara. Fotografija dobijena analizom EHT kolaboracije potvrđuje ove predikcije, što predstavlja jedan kvalitativno nov test Opšte teorije relativnosti u režimu jake gravitacije”, navodi dr Marko Vojinović iz Grupe za gravitaciju, čestice i polja Instituta za fiziku u Beogradu.

Podsećamo, prva fotografija crne rupe objavljena je u proleće 2019. godine. Reč je o supermasivnoj crnoj rupi koja se nalazi u galaksiji M87 i čije su dimenzije veće od 40 milijardi kilometara, a koja je, bar naizgled, posmatrana iz daljine, vrlo slična ovoj našoj crnoj rupi.

Tekst: M.Đurić/S.Bubnjević

Foto: EHT Collaboration