NEBO VEZANO ŽICOM

NEBO VEZANO ŽICOM

(U fokusu) Zvezdano nebo više ne izgleda sasvim isto. U sedmici uoči evropskih izbora, domaća javnost nije poklonila posebnu pažnju vesti (koju su prošle nedelje doneli brojni svetski mediji) o lansiranju projekta Starlink koji bi tokom naredne decenije mogao, ako ništa drugo, onda bar da promeni izgled noćnog neba.

Naime, raketa Falkon 9 – lansirana iz baze Kejp Kanaveral na Floridi u četvrtak, 23. maja – uspešno je podigla u orbitu prvih 60 satelita projekta Starlink i time najavila potencijalno novu eru u internet komunikacijama. Reč je o još jednom ambicioznom poduhvatu kompanije SpaceX koju je, uz Paypal, Teslu i druge futurističke kompanije, osnovao kontroverzni američki preduzetnik i vizionar Ilon Mask.

Ideja je relativno jednostavna – Starlink je mreža jeftinih satelita koja će premrežiti nebo i omogućiti da iz svemira internet bude dostupan svakom, u svakom delu planete. SpaceX pritom planira da za tu namenu u svemir lansira čak 12.000 ovakvih satelita. Prvih 60 satelita podignuto je u obritu na visini od 550 kilometara – oni imaju relativno jednostavnu opremu za pozicioniranje, solarna jedra i kako kompanija navodi, na kraju života, biće lako razgradivi pri padu u atmosferu.

Starlink bi u skorijoj mogućnosti mogao da transformiše odnos prema internetu za milijarde ljudi koji trenutno imaju otežan pristup globalnoj mreži i uz to, da pomrsi planove raznovrsnim diktaturama koje svom stanovništvu uskraćuju internet.

Ova bez sumnje atraktivna i humana ideja ima i jednu neprijatnu posledicu – flota od 12.000 više nego jasno vidljivih satelita u niskoj orbiti mogla bi da zauvek promeni izgled noćnog neba i da mnoge vidljive zvezde praktično sakrije u šumi svetla. Tokom proteklog vikenda više astronomskih portala objavilo je snimke vrlo uočljivog Starlink voza od 60 satelita na nebu.

Fotografija prikazuje jedno ranije lansiranje kompanije SpaceX sa Floride. Kako je ova kompanija saopštila, lansiranje prve grupe satelita proteklo je bez problema, sateliti su lansirani na visinu od 440 kilometara, posle čega su se korišćenjem sopstvenog pogona podigli na predviđenu visinu od 550 kilometara. Kako to inače čini, raketa Falkon 9 se vratila nazad i u Atlantiku uspešno sletela na kompanijski dron-brod bizarnog naziva “Of course I love you”.

S.B.

——

Foto: SpaceX