NOĆ NA ZEMLJI

NOĆ NA ZEMLJI

(Noć istraživača) Na Zemlji je više dana nego noći. Međutim, večeras, 28. septembra – od sumraka do svitanja – noć će u Beogradu i drugim gradovima Srbije trajati punih 12 sati i 4 minuta. Ušli smo u jesen i dok naučnici večeras predstavljaju raznovrsne eksperimente i izložbe koje su spremili za manifestaciju „Noć istraživača“, sunce će prividno biti iza horizonta malo duže nego što traje obdanica.

Zbog nagnutosti ose oko koje Zemlja rotira, dužina noći i obdanice se tokom godine neprekidno menjaju (u ovom delu godine, svakog dana se obdanica skrati za oko tri minuta), a u našem delu sveta postoje jasno izražena godišnja doba. Tako je pre samo nedelju dana došla jesen i to je jedan od dva datuma u godini kad nastupa ravnodnevica – trenutak kad su obdanica i noć jednake dužine.

Da li je baš tako?

Zapravo, noć je u proseku tokom godine kraća od obdanice. Razlog je vrlo jednostavan – Sunce dok se „kreće“ po nebeskoj sferi nije tačka, nego disk. Kad Sunčev disk „dodirne“ horizont, atmosfrera je već osvetljena i završena je noć, iako Sunce mora još nekoliko minuta da se „penje“ kako bi njegovo središte bilo na samom horizontu. Slična situacija se ponavlja uveče, u sumrak.

Zbog toga je i ove godine, na ravnodnevicu, 23. septembra, kad je došla jesen, dan bio 8 minuta i nekoliko sekundi duži od noći. I mada je dva dana kasnije, obdanica zaista postala kraća od noći, u proseku, tokom godine, obdanica na Zemlji traje duže od mraka.

Kako god, ove noći, u nekom od 13 gradova Srbije, uporedo sa stotinama gradova u Evropi, odvija se manifestacija „Noć istraživača“ tokom koje naučnici predstavljaju svoje discipline na zanimljiv način. Manifestacija se u Srbija odvija deveti put i realizuje se kroz tri različita projekta koji okupljaju brojne naučne ustanove u zemlji.

S.B.

—–

Foto: NASA Earth Observatory