PALATA NAUKE I KULTURE

PALATA NAUKE I KULTURE

Jednu od deset najvećih zgrada u Evropi, Palatu kulture i nauke, napravili su usred Varšave sovjetski radnici 1955. godine kao poklon Josifa Visionaroviča Staljina narodu Poljske

. Palata je veća od dve Beograđanke, a njena visina sa jarbolom na vrhu iznosi čak 237 metara.

Ovo neobično impresivno zdanje nalazi se u širem centru Varšave, oko dva kilometra južno od idiličnog, vekovima starog jezgra poljske prestonice. U palati se danas nalaze ogranci naučnih ustanova, Akademije nauka Poljske, muzeji, kinoteka, konferencijske sale i poslovni prostor.

Zgrada je trebalo da bude nazvana po sovjetskom diktatoru, ali je ipak dobila ime Palata kulture i nauke. Danas je Poljaci uglavnom zovu po skraćenici PKIN, koju izgovaraju Pekin, a postoje i izrazito pogrdne verzije imena.

Naime, mada je pedesetih godina prošlog veka u svakom smislu predstavljala monumentalan poklon, stanovnici Varšave, koji su se u doba njene izgradnje opirali sovjetskoj dominaciji nad Poljskom, palatu nisu dočekali sasvim oduševljeno.

Zgradu je projektovao Staljinov omiljeni arhitekta Lav Rudnev u svom prepoznatljivom duhu, koji oponaša art deko stil američkih oblakodera. No, za razliku od drugih svojih zgrada, Rudnev je u rešenje ovog objekta ugradio i brojne motive iz domaće poljske arhitekture koje je prikupio putujući po Poljskoj.

Zdanje je izgrađeno u rekordnom roku, za tri godine, a ispostaviće se da je bilo praktično poslednje i za Staljina i za Rudneva. Među arhitektama se smatra “osmom sestrom”, budući da je njena izgradnja bila nastavak serije Rudnevljevih divovskih oblakodera u Moskvi koje se nazivaju Sedam sestara.

Mada je i dalje najviša zgrada u Varšavi, palata već dugo nije usamljena u svojoj visini. Možda ćete se iznenaditi, ali Varšava obiluje neboderima sasvim kao Frankfurt, London ili Madrid. Od Visle, u širokom prostranstvu iza starog grada, proteže se reljef stakla, čelika i betona sa desetinama zgrada od kojih su gotovo sve više od Beograđanke.

Tekst i fotografija: S.B.