PLANETA SRBIJA

PLANETA SRBIJA

(Izvan fokusa) Udaljena je 1200 svetlosnih godina. Velika je skoro kao Jupiter, ali ima dvostruko manju masu. Godina na njoj traje svega četiri Zemaljska dana koliko joj je potrebno da obiđe svoju zvezdu (po gotovo savršenoj kružnici). Trenutno nosi nemaštoviti naziv WASP-60 b, ali upravo je Srbija dobila priliku da baš ovoj planeti predloži neko zanimljivo ime.

Ova planeta i njena zvezda, otkrivene u sazvežđu Pegaza, dobiće imena u okviru kampanje za imenovanje brojnih novootrkivenih planeta koju je pokrenula Međunarodna astronomska unija (MAU). „Povodom 100 godina od osnivanja Međunarodne astronomske unije, pokrenut je projekat „IAU100 NameExoWorlds“ u kome će građani zemalja članica imati priliku da imenuju jednu egzoplanetu i njenu matičnu zvezdu“, objašjava dr Dragana Ilić, astrofizičarka sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

„Poslednjih godina astronomi su otkrili na hiljade planeta i sistema planeta koje se okreću oko nama bliskih zvezda. Sada se već veruje da sve zvezde u Univerzumu zapravo imaju planete koje orbitiraju oko njih i da“, kaže dr Ilić, dodajući da neke od tih planeta mogu imati fizičke osobine koje podsećaju na Zemlju.

Planetu kojoj će Srbija dati ime u okviru ove kampanje nije otkrio slavni teleskop Kepler, najveći lovac na egzoplanete, što je naziv za planete izvan Sunčevog sistema. Ona je pronađena tokom projekta “Wide Angle Search for Planets”, skraćeno WASP (otud planeta i nosi takvo ime) koji je posle Keplera imao najbolji rezultat od čak 100 otkrivenih svetova. U okviru WASP astronomi otkrivaju planete pomoću metode tranzita, a fotografija predstavlja umetničku impresiju jedne od planeta otrkivenih na ovaj način.

Predsednica Nacionalne komisije za imenovanje egzoplaneta i Nacionalni koordinator za popularizaciju astronomije, dr Tijana Prodanović kaže da će usvojena imena biti rezultat nacionalnih konkursa koji pre svega uključuju mlađe generacije. „Stoga smo uputili zvanični poziv svim školama u Srbiji da se uključe u ovaj zabavan projekat i daju svoje predloge“, kaže dr Prodanović, dodajući da je poziv upućen i profesionalnim astronomima, kao i svim amaterskim astronomskim društvima.

Zanimljivo je da će akcija angažovati širu zajednicu. Kako najavljuju iz ove Nacionalne komisije, a u skladu sa pravilima Međunarodne unije, prikupljeni predlozi će učestvovati u glasanju putem društvenih mreža. Deset imena sa najviše glasova učestvovaće u finalnom glasanju tokom Noći istraživača, 27. septembra 2019. širom zemlje.

“Ovo je prvi put u istoriji naše zemlje da smo pozvani da imenujemo dva objekta van Sunčevog sistema: zvezdu i njenu planetu“, kaže prof. dr Anđelka Kovačević, član Nacionalne komisije za imenovanje egzoplaneta u Srbiji i šef Katedre za astronomiju na Matematičkom fakultetu.

Ona dodaje da su do sada pojedini astronomi iz Srbije imali priliku da daju imena malim telima (asteroidma) u asterodinom pojasu između Marsa i Jupitera, među kojima su mnoga otkrili astronomi sa Astronomske opservatorije na Zvezdari u Beogradu. Zato danas 15 asteroida nose imena imena Srbija, Beograd, Tesla, Zvezdara, Simonida, Jugoslavija… Uskoro će im se pridružiti jedna velika planeta.

S.B.

—-

Foto: WASP – Mark Garlick