PRIJAVITE SE ZA MEDIJSKU LABORATORIJU 2022.

PRIJAVITE SE ZA MEDIJSKU LABORATORIJU 2022.

Uključite se u Medialab 2022, besplatnu školu naučnog novinarstva!***Prijava je zatvorena***

Ovog decembra, Institut za fiziku u Beogradu, u saradnji sa inicjiativom „Nauka kroz priče“, ponovo organizuje Medijsku laboratoriju – jedinstvenu školu naučnog novinarstva, poznatu kao Medialab. Prethodnu ovakvu obuku, organizovanu pre epidemije Kovida-19, završilo je 25 polaznika, mladih novinara i naučnika, od kojih su se mnogi odlučili za novinarsku karijeru i sada rade za vodeće domaće medije.

Sa idejom da kroz male poduhvate ojača medijske kapacitete za izveštavanje o nauci i unapredi naučnu pismenost u Srbiji, “Nauka kroz priče” ponovo, zajedno sa Institutom za fiziku u Beogradu, organizuje Medialab kao besplatnu obuku za polaznike koji su zainteresovani za naučno novinarstvo i pisanje inspirisano naukom. Ovogodišnji Medialab podržao je i Centar za promociju nauke koji je u okviru svog Javnog poziva dodelio deo sredstava za realizaciju ove obuke naučnih novinara.

Škola je namenjena zainteresovanim profesionalnim novinarima, ali jednako i entuzijastima, studentima i svima drugima koji bi želeli da, podstaknuti naučnim saznanjima, pišu kreativne sadržaje. Interaktivnu, zanimljivu i intenzivnu Medialab obuku vode naučni novinari Slobodan Bubnjević i Marija Đurić, autori „Nauke kroz priče“, a polaznicima će predavati i drugi medijski profesionalci iz domaće štampe, internet medija i sa televizija, kao i naučnici iz Srbije i CERN-a.

Škola je besplatna za sve učesnike koji budu izabrani, a selekcija prijavljenih kandidata vrši se na osnovu odgovora iz upitnika koji je sastavni deo elektronske prijave. Prijava se popunjava za 5-7 minuta, ali pored osnovnih informacija, od kandidata se u prijavi očekuje da predloži naučnopopularnu temu o kojoj bi želeo da piše i da svoju temu obrazloži. Ne očekuje se da kandidat u ovoj fazi temu i napiše. Prijavljivanje traje od 14. do 27. novembra.

Medialab se organizuje u prostorijama Instituta za fiziku u Beogradu, gde “Nauka kroz priče” svakodnevno i nastaje. Obuka će biti organizovana u serijama predavanja svakog utorka tokom decembra 2022. godine, a rad sa polaznicima će se nastaviti i nakon toga, kroz stručnu praksu. Tokom projekta, polaznici obuke će se osposobiti za izveštavanje o nauci, ali i da na osnovu naučnih znanja proizvode prijemčiv i kreativan sadržaj. Polaznici će imati priliku i da objave neke od svojih tekstova.

Institut za fiziku u Beogradu, kao jedna od vodećih naučnih institucija u regionu i kao prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, aktivno radi na unapređenju komunikacije nauke i pruža podršku kvalitetnijem radu naučnih novinara. Nauka kroz priče je najmasovnija naučnopopularna platforma u regionu koju prati više od 43.000 pratilaca, a čiji se sadržaj plasira širom medijske scene.

Uključite se!

Prijavite se za Medialab 2022!