SRPSKI NOBEL ZA FIZIKU

SRPSKI NOBEL ZA FIZIKU

(U fokusu) Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ dodeliće prestižnu nagradu „Marko Jarić“ za 2022. godinu dr Miloradu Miloševiću, redovnom profesoru Univerziteta u Antverpenu u Belgiji. Nagrada „Marko Jarić“, koja se u medijima ponekad naziva i „srpski Nobel za fiziku“, dodeljuje se punih 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a nagradu su dobili naši najugledniji istraživači od kojih mnogi, poreklom iz Srbije, rade na vodećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, kako je navedeno u odluci žirija, nagrada je pripala dr Miloševiću „za izuzetne doprinose proučavnju kvantnih funkcionalnih materijala i hibridnih heterostruktura i projektovanju njihovih superprovodnih i magnetskih svojstava pomoću računarskih simulacija na mikro, nano i atomskoj skali“. Žiri nagrade, koji su činili naučni savetnici dr Milan Tadić, dr Nenad Vukmirović i dr Vladimir Đoković, odluku je doneo jednoglasno.

Dr Milorad Milošević završio je osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Fakultetu za nauke Univerziteta u Antverpenu gde je odbranio disertaciju na temu hibridnih uređaja na bazi superprovodnika i feromagneta. Usavršavanje je nastavio u Velikoj Britaniji i SAD, a 2008. godine se vratio u Belgiju gde radi na Univerzitet u Antverpenu. Danas u svojim istraživanjima, Milošević sarađuje i sa naučnim ustanovama iz Srbije, a naročito Institutom za fiziku u Beogradu, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Institutom za nuklearne nauke „Vinča“.

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ osnovana je pre četvrt veka, 1998. godine, sa ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997), a njena najpoznatija aktivnost je istoimena nagrada, koja se dodeljuje pojedincu ili grupi naučnika za izuzetne naučne rezultate u fizici.

NAJAVA
Svečanost povodom proglašenja ovogodišnjeg dobitnika organizuje Institut za fiziku u Beogradu u petak, 17. marta 2023. godine, u 12 časova u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Tokom ovogodišnje svečanosti, publici i gostima će se obratiti predsednik Upravnog odbora, dr Aleksandar Belić, upravitelj Fondacije, prof. dr Petar Adžić, direktor Instituta za fiziku, dr Aleksandar Bogojević, predsednik ovogodišnjeg žirija za dodelu nagrade, prof. dr Milan Tadić, posle čega će nagrada biti dodeljena. Nakon svečane dodele, po tradiciji, laureat će održati popularno predavanje i predstaviti publici svoja istraživanja.
Izvor: https://www.ipb.ac.rs/vesti/aktuelno-dr-milorad-milosevic-dobitnik-nagrade-marko-jaric-za-2022/