UZORAK APOKALIPSE

UZORAK APOKALIPSE

(U fokusu) Fotografija snimljena vrlo, vrlo daleko, u kosmičkoj praznini udaljenoj od Zemlje čak 2 milijarde kilometara, prikazuje astoroid Bennu, telo osumnjičeno da bi jednog dana moglo da nam priđe vrlo blizu i čak, udari u Zemlju.

Snimak asteroida čiji je prečnik manji od 500 metara ove nedelje izaziva pažnju svetskih medija. Naime, NASA letelica Osiris Rex upravo je stigla na svoj cilj, samo 19 kilometara rastojanja od Bennu i time završila dvogodišnje putovanje čime je jedna od najzanimljivijih svemirskih misija ušla u novu fazu.

Nakon duge “potere”, Osiris Rex (što je skraćenica od zamršenog naziva sonde Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) sada se kreće nadomak asteroida i polako će kružiti oko njega.

Cilj misije je vrlo uzbudljiv – nakon snimanja i razgledanja, sonda će se spustiti na Bennu, a potom će uzeti uzorke sa površine astorida koji će potom biti poslati na dugi put nazad na Zemlju. Značajan udeo u sastavu asteroida čini ugljenik pa se očekuje da bi ovi uzorci mogli da otvore nove uvide u poreklo organiskih jedinjenja i možda, života.

Astoroid Bennu je, pritom, bio viđen kao jedan od “asteroida apokalipse”. Nalazi se na više lista potencijalno opasnih objekata, a kako trenutni proračuni pokazuju, postoji verovatnoća od 1:2700 da bi u periodu od 2175. do 2199. godine mogao da pogodi Zemlju.

Verovatno se u svakodnevnom životu ne biste kladili na događaj koji ima tako male šanse, ali ni Bennu sigurno nije mogao da očekuje kako će jednog dana iz dalekog svemira iznad njega banuti 800 kilograma teška skalamerija od metala.

S.B.

—–

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona