VRT FIZIKE: DUBOKI POGLED VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

VRT FIZIKE: DUBOKI POGLED VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

(VIDEO PETKOM – Ep. 16) „Mašine rade i ne umaraju se. Pustimo im neki zadatak i one će ga izvršavati dok ga ne urade“, kaže dr Andreja Stojić iz Instituta za fiziku u Beogradu u šesnaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ i napominje da se u analizi velikih podataka (big data) može iskoristiti i pomoć veštačke inteligencije (AI).

„Veštačka inteligencija može da sagleda podatke na potpuno drugačiji način, da odredi njihove međusobne veze i nagovesti razloge zašto su se određene pojave dogodile“, kaže Stojić koji u istraživanju sa svojim kolegama koristi AI kako bi bolje razumeo procese u atmosferi, od meteoroloških pojava do epizodnih zagađenja vazduha. Projekat ATLAS koji se sistemski bavi ovom temom nedavno je osvojio finansiranje Fonda za nauku Republike Srbije.

„Sagledavanje bilo kog kompleksnog sistema iz bilo koje oblasti bi sigurno podrazumevalo uključivanje mnogo ljudi u analizu. Broj podataka određuje hoćemo li biti kadri da dođemo do sveukupne varijabilnosti onih parametara koji određuju prirodnu inteligenciju. Pošto su fenomeni u životnoj sredini toliko kompleksni, moramo da imamo puno primera da bismo ih razumeli“, objašnjava Stojić.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 16
Duboki pogled veštačke inteligencije
Gost: dr Andreja Stojić

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče” (wwww.naukakrozprice.rs)
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.