VRT FIZIKE: KAKO PREDVIDETI ZAGAĐENJE?

VRT FIZIKE: KAKO PREDVIDETI ZAGAĐENJE?

(VIDEO PETKOM, Ep. 25) „Atmosferu je teško simulirati i napraviti uslove koji su u tom kompleksnom sistemu zastupljeni“, kaže dr Mirijana Perišić iz Instituta za fiziku u Beogradu u dvadesetpetoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ u kojoj objašnjava kako predvideti zagađenje vazduha.

Pre dve decenije u Laboratoriji za fiziku životne sredine započeta su pionirska istraživanja hemijskog sastava aerosola kako bi se utvrdilo koje su čestice imaju loš uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu. „Istraživanja kvaliteta vazduha počinju od elementarnog nivoa koji podrazumeva merenja koncentracija zagađujućih supstanci“, objašnjava dr Perišić napominjući da se u tim situacijama mere i meteorološke varijable, poput temperature i pritiska.

Dr Mirjana Perišić jedna je od istraživača Instituta za fiziku koju učestvuju na projektu Atlas. Dr Perišić navodi kako je ideja ovog projekta da se iskoriste postojeće baze podataka o zagađenju prikupljane tokom poslednje decenije širom sveta, kao i napredne analitičke metode i da se tako dobiju informacije „koje će nam pomoći u globalnom i fundamentalnom sagledavanju problema zagađenja vazduha“.

Video seriju „Vrt fizike“ (www.naukakrozprice.rs/tag/vrt-fizike) proizvodi Institut za fiziku u Beogradu (www.ipb.ac.rs) u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje petkom, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije virusa korona okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 25.
KAKO PREDVIDETI ZAGAĐENJE

Gost: dr Mirjana Perišić

—-
Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče”
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović
Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2021.