VRT FIZIKE: SKRIVENI SVET MNOŠTVA

VRT FIZIKE: SKRIVENI SVET MNOŠTVA

(VIDEO PETKOM – Ep. 11) „Za većinu materijala to je mesto gde kvantna mehanika pogine“, kaže dr Dimitrije Stepanenko iz Instituta za fiziku u Beogradu, objašnjavajući čudne osobine sveta na nano-skali. U jedanaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ putujemo kroz svetove na različitim skalama veličine.

Kako dimenzije sveta postaju manje, otkrivamo nove objekte i fenomene. “Mogli bismo da zamislimo nagli prelaz od makroskopske skale koju opisujemo klasičnom fizikom do mikroskopske koju opisujemo teorijom elementarnih čestica, a da između ne postoji nikakva međustruktra. Međutim, između postoje novi nivoi organizacije materije sa svojim pravilima”, kaže dr Stepanenko.

U nanosvetu, između makro i mikrosveta, tako vladaju drugačija pravila, a intuicije stečene u izučavanju klasičnog okruženja ili kvantne mehanike prestaju da važe.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 11
Skriveni svet mnoštva
Gost: dr Dimitrije Stepanenko

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče” (wwww.naukakrozprice.rs)
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.