VRT FIZIKE: ŠTA JEDEMO U HRANI?

VRT FIZIKE: ŠTA JEDEMO U HRANI?

(VIDEO PETKOM – Ep. 19) “Hrana može biti kontaminirana različitim virusima, bakterijama, parazitima, ali hranu zagađuju i različite hemikalije”, kaže u devetnaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala “Vrt fizike” dr Tijana Milićević iz Instituta za fiziku u Beogradu.

Mada je još u 5. veku pre nove ere slavni starogrčki lekar Hipokrat pisao o otrovnim biljkama, a njegov savremenik Euripid zabeležio trovanje čitave porodice pečurkma, bezbednost hrane nije smatrana važnom temom sve do početka 20. veka. Danas, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje je oko 600 miliona ljudi izloženo kontaminiranoj hrani.

“U današnje vreme je teško izbeći unošenje hemikalija u čovekov organizam. Ti efekti se mogu samo ublažiti “, napominje dr Tijana Milićević u epizodi “Šta jedemo u hrani?” u kojoj objašnjava poreklo različitih zagađujućih supstanci koje se mogu naći u hrani biljnog i životinjskog porekla.

“Ako pojedemo toksičnu supstancu, neće čitava količina ostati u našem organizmu. Postoji količina koja se resorbuje, ali deo se izluči. Simulacijom gastrointestinalnog trakta može da se ispituje koja količima toksičnih jedinjenja i elemenata ostaje u organizmu, a na isti način mogu da se ispituju i potencijalno toksičine supstance“, kaže dr Milićević.

Video seriju „Vrt fizike“ proizvodi Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa “Naukom kroz priče”. Serija se emituje svakog petka, a svaka od epizoda posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke. „Vrt fizike“ je inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

VRT FIZIKE Epizoda 19
Šta jedemo u hrani?
Gost: dr Tijana Milićević

Autori: Marija Đurić i Slobodan Bubnjević
Scenario: “Nauka kroz priče”
Kamera/dron: Zoran Veljanoski, Bojan Živojinović (Twotech Solutions)
Saradnik u produkciji: Jovana Nikolić
Režija i montaža: Bojan Živojinović

Proizvodnja: Institut za fiziku u Beogradu, 2020.