ZEMLJA BUDUĆNOSTI

ZEMLJA BUDUĆNOSTI

(Preporuka) Na Beogradskom sajmu otvoren je dvanaesti Festival nauke. Tradicionalno najveći festival u Srbiji, svojom veličinom, dinamikom i uticajem predstavlja – jedinstven naučnopopularni događaj ne samo u našoj zemlji, nego i na regionalnom, pa i evropskom nivou.

Ove godine Festival nauke ponovo predstavlja pravi praznik znanja i okuplja na hiljade posetilaca iz osnovnih i srednjih škola, decu i njihove roditelje, ali i sve druge radoznalce koji će imati priliku da upoznaju raznovrsne eksponate, izložbe i da licem u lice sretnu istraživače iz više od 60 naučnih laboratorija u Srbiji.

Festival se ove godine održava u halama 3, 3a i 5 od četvrtka, 29. novembra do nedelje, 2. decembra 2018. godine. U okviru teme festivala “Zemlja budućnosti” posetiocu mogu da vide raznovrsne programe koji su dobrim delom posvećeni klimatskim promenama, životnoj sredini, ali i tehnologijama budućnosti.

Festival nauke pokrenula je istoimena nevladina organizacija još 2006. godine, što je u to doba bio pravi pionirski poduhvat. Uz saradnju sa naučnicima, već u prvoj godini se pokazalo kako beogradska publika želi i masovno posećuje ovakve manifestacije, zapravo, daleko masovnije od očekivanja i samih organizatora.

Festival je, zapravo, sam po sebi svojevrsna zemlja budućnosti. Sa godinama je rastao, a na njegovim temeljama razvilo se na desetine i stotine inicijativa. Na iskustvu festivala, pokrenuto je mnogo sličnih poduhvata u drugim gradovima i u samim naučnim ustanovama.

Većina ljudi koja će raditi u kasnije osnovanom Centru za promociju nauke svoje prve korake u popularizaicji nauke napravila je na Festivalu. Fotografija nastala uoči otvaranja festivala pre dve godine prikazuje pravu malu armiju popularizatora i demonstratora koji čine Festival.

Nauka kroz priče vam preporučuje da ga i ove godine posetite.

S.B.

—–

Foto: Festival nauke – Flicker