ŽIVELA KRALJICA!

ŽIVELA KRALJICA!

Možda niste znali da postoje insekti koji žive i po 50 godina. Najdugovečniji insekti na Zemlji su – termiti. Iako se često misli da su termiti vrsta mrava, pa ih nazivaju i „beli mravi“, oni su bliži bubašvabama jer su njihovi preci zapravo bliski rođaci bubašvaba od kojih su evoluirali tokom Jure i Trijasa.

No, iako žive daleko kraće, i pojedini mravi mogu imati izuzetno duge živote. Mravi koji žive na našem podneblju nisu ništa drugačiji. U odgovarajućim uslovima, životni vek mravlje kraljice traje po 30 godina, dok je život radnika ipak znatno kraći – između jedne i tri godine. Vojnici žive tek po nekoliko nedelja ili meseci. U zavisnosti od podele rada unutar kolonije, mravi koji dužnosti obavljaju u samom mravinjaku suočavaju se s manje opasnosti pa mogu da požive i nekoliko godina duže nego što je uobičajeno.

Ono što izdvaja ove dugovečne vrste je njihov socijalni život – kraljice žive i do 100 puta duže od insekta sličnih dimenzija koji ne živi u zajednici. Takođe i unutar jedne vrste (društvene vrste kao što su termiti, mravi, pčele…), pa i unutar jedne kolonije, pripadnici pojedinih kasti žive i po 500 puta duže živote od drugih, kao na primer pomenuta kraljica u odnosu na mužjake mrave. S druge strane, ako jedno društvo ima više kraljica, njihov životni vek je kraći.

M.Đ.

—–

FOTO: Depositphotos/lifeonwhite