DA LI JE PREKASNO ZA KLIMU?

DA LI JE PREKASNO ZA KLIMU?

(Najava) “Nauka kroz priče” vas poziva na specijalnu tribinu u sredu, 16. oktobra, u 14 časova, u sali Amerikana u Domu omladine u Beogradu, gde će se razgovarati o načinima na koji mislimo o klimatskim promenama, kao i o opravdanosti raznih ideja za zaustavljanje globalnog zagrevanja. Pod nazivom “Da li je prekasno za klimu?”, tribina se održava u okviru jubilarnog desetog Green Fest-a. Tribinu organizuje Centar za unapređenje životne sredine, organizator ovog festivala zelene kulture, u saradnji sa “Naukom kroz priče”.

U iščekiavnju početka sezone naših redovnih naučnopopularnih tribina, ovom prilikom o klimi govore:

  • dr Vladimir Đurđević, klimatolog sa Fizičkog fakulteta u Beogradu,
  • dr Milan Ćirković, astrofizičar i futurista sa Astronomske opservatorije u Beogradu,
  • dr Andreja Stojić, fizičar iz Laboratorije za životnu sredinu Instituta za fiziku u Beogradu,
  • Tijana Ležaić, aktivistkinja iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana, kao i
  • predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine.

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, jedan od dvoje urednika “Nauke kroz priče”. Ulaz je slobodan.

Učesnici će kroz razgovor na Green festu pokušati da odgovore da li je zaista već propuštena prilika da se zaustave klimatske promene. Takva pesiministična poruka se već neko vreme može čuti u medijima i na društvenim mrežama, a pojedini aktivisti čak predlažu da je već nužno promeniti pristup i način razmišljanja – zaboraviti na mitigaciju, odnosno neuspele pokušaje smanjenja emisije CO2 i sasvim se koncentrisati na prilagođavanje novim uslovima u svetu koji se menja.

Svet je, naime, nepovratno izmenjen. Tokom industrijskog doba, u poslednjih 150 godina, čovek je sagorevao ugalj i druga fosilna goriva, što je omogućilo brojne udobnosti savremenog života, ali je imalo i visoku cenu – rast emisije CO2 koji je doveo do podizanja srednje globalne temperature. IPCC izveštaji jasno ukazuju da će, ako se rast CO2 i samo uspori, posledice klimatskih promena biti dramatične, posebno u slučaju takozvanog business as usuall scenarija. Naš region je jedan od onih u kojim je signal klimatskih promena već jasno vidljiv – ekstremne vremenske prilike u Srbiji nanose sve veću štetu i adaptacija na klimatske promene postaje svakodnevni izazov.

U međuvremenu, uprkos klimatskom pesimizmu, ipak ne manjka inicijativa za zaustavljanje klimatskih promena. Od potpunog prekida sagorevanja fosilnih goriva i prelaska na nuklearne izvore energije do sadnje više biliona stabala širom planete koja bi „zarobila“ višak atmosferskog CO2, javlja se čitav niz novih ideja. Neke od inicijativa prisutne su i u Srbiji. O održivosti ovih i raznih drugih, često maštovitih ideja, razgovaramo uživo u Domu omladine 16. oktobra.

Dobro došli!

Pročitajte više o tribini: “Da li je prekasno za klimu?”

Pročitajte više o programu tribina “Nauke kroz priče

—–

Fotografija: Depositphoto/EpicStockMedia