GODINA KROZ PRIČE

GODINA KROZ PRIČE

(Video*) Kad smo vas pozvali da nam se pridružite, 23. jula 2017. godine, vreo nedeljni dan nije obećavao mnogo. Užareno leto bilo je već pronašlo i preotelo poslednje oaze hladovine, a svet se činio beživotan, suv, beznadežan, nalik nizu besmislica na dugom, ispraznom zidu na Fejsbuku.

No, iza nas je bilo 15 godina pisanja o nauci i snažno uverenje da u kom god obliku pričali priče, publika u Srbiji ne samo da nije neuka (kako se nažalost misli), nego se i masovno okuplja čim se dobra priča pojavi. A to može biti bilo gde, pa i na Fesjbuku.

Odmah nakon lansiranja bilo je jasno da je ta vera u postojanje publike za naučne priče ispravna, ali smo zato podbacili u svim prognozama – na stranicu sa našim pričama čitaoci su počeli da dolaze ne u desetinama i stotinama, nego u hiljadama.

Godinu dana kasnije, “Nauka kroz priče” okuplja ubedljivo najveću zajednicu ljubitelja nauke u Srbiji, ali i izvan nje. Više od 22.000 ljudi redovno prati stranicu, a broj pratilaca, pritom, i dalje linearno raste.

Tokom godinu dana, “Nauka kroz priče” objavila je 250 autorskih priča inspirisanih naukom, ljudskim znanjem i pitanjima koja interesuju svakog od nas. Sve one su prvo objavljene na Fejsbuku, a potom i na sajtu, kao i na android platformi koju smo kasnije razvili.

Brojni naši prijatelji u drugim medijima pružili su ogromnu podršku da se priče prošire daleko izvan društvenih mreža i interneta. Vodeći štampani mediji – Politika, Danas, Blic, ali i mnogi drugi – preneli su tokom ovih godinu dana više od 150 naših priča.

Uz podršku Instituta za fiziku u Beogradu, oko “Nauke kroz priče” se okupio i značajan broj domaćih naučnika. Uz pomoć više partnera, pokrenuli smo i dva domaća projekta i osvojii jedan evropski grant.

Ovog leta, u našoj medijskoj laboratoriji, spremamo nova iznenađenja i nove poduhvate. I svakog dana, novu priču. Za vas.

S. Bubnjević./M. Đurić

——

GODINA KROZ PRIČE*

Video produckija: NKP
Fotografije: NKP; Video kliping RTS; Bojan Dzodan, Depositphotos
Muzika: Feet on water – Unexpected moment