NOBEL ZA VEŠTAČKU EVOLUCIJU

NOBEL ZA VEŠTAČKU EVOLUCIJU

(Nobel 2018*) Trojica ovogdišnjih laureata Nobelove nagrade za hemiju u svojim naučnim poduhvatima načinili su, svaki na svoj način, svojevrstan iskorak iz hemijske laboratorije i preuzeli „kontrolu nad evolucijom“. Koristeći evolucione principe – genetičku promenu i selekciju – oni su doslovno pomoću evolucije razvili nove proteine koji danas rešavaju raznovrsne probleme čovečanstva.

Kako je trećeg dana Nobelove nedelje, u sredu, 3. oktobra, saopštila Švedska kraljevska akademija nauka, Nobelovu nagradu iz hemije za 2018. podelili su hemičari Frances Arnold, Džordž Smit i Gregori Vinter. U saopštenju Nobelovog komiteta se navodi da je Arnold, koji dobija polovinu sume, nagrađen „za navođenu evoluciju enzima“, dok su Smit i Vinter zajedno nagrađeni za metod korišćenja bakteriofaga poznat kao phage display.

Mada je revolucionarni doprinos ovogodišnjih laureata neosporan, ova nagrada predstavlja izvesno iznenađenje. Naime, u hemiji svake godine postoji kladioničarska tradicija i brojni hemičari u danima pre vesti iz Stokholma prognoziraju laureate. Tako je magazin posvećen hemiji, C&EN i ove godine krajem septembra organizovao vebinar na kom su pravljene prognoze, a najviše glasova pripadnika zajednice hemičara je dobio izumitelj litijum-jonskih baterija.

Nobelova nagrada, bez ikakve sumnje najprestižnije priznanje na svetu danas, dodeljuje se od 1901. godine. Nagrada je uspostavljena na osnovu posmrtne želje iz 1895. švedskog naučnika, pisca i altruiste Alfreda Nobela, koji je za tu namenu zaveštao značajna sredstva (stečena od uspeha njegovog najpoznatijeg izuma, dinamita), a nagrade u visini nešto manjoj od milion evra se isplaćuju od interesa, ali i od sredstava Švedske nacionalne banke.

Nagrada se tradiconalno proglašava u oktobru, a svečana ceremonija dodele se organizuje na dan Nobelove smrti, 10. decembra, u Stokholmu. Pored pet nagrada koje je Nobel predvideo, za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i mir, u Oslu u Norveškoj se dodeljuje i šesta nagrada, za ekonomiju. Do do sada je proglašeno 587 nagrada koje su dodeljene 931 naučniku, piscu i humanisti.

S.B.

—–

*Tokom Nobelove nedelje, izveštavamo vas i ove godine iz dana u dan o pričama iza Nobelovih nagrada

Ilustracija: Švedska kraljevska akademija nauka – Nobel Fondation – Johan Jarnestad – Twitter