ODISEJA, IZRANJANJE

ODISEJA, IZRANJANJE

(Preporuka) Iz štampe izlazi nezavisni časopis o nauci u društvu “Odiseja”. Bogato ilustrovan, časopis donosi obilje neočekivanog sadržaja i čini se da će jedinstvenom uređivačkom politikom dramatično obogatiti sve življu naučnopopularnu medijsku scenu. Motivisana očiglednom potrebom domaćih čitalaca za jednim nezavisnim štampanim izdanjem, inicijativa je okupila veliku grupu tekstopisaca i dobila podršku naučne zajednice, što je „Nauka kroz priče“ već najavljivala.

Prvi broj je sada odštampan i publici se predstavlja u četvrtak, 13. decembra, na tribini Instituta za fiziku u Beogradu „Ko je ubio Šredingerovu mačku“ gde sad već po tradiciji „Nauka kroz priče“ uporedo sa tribinom, publici otkriva razne, nove i tekuće, originalne inicijative. Odmah potom, par dana kasnije, časopis će po pristupačnoj ceni moći da se kupi na kioscima širom Srbije, a do kraja godine, planirane su i promocije u Beogradu i Pančevu. U međuvremenu pokrenut je sajt časopisa na adresi www.odiseja.rs, kao i istoimena Fejsbuk stranica.

„Naš cilj je da čitaoce zaintrigiramo, pomerimo, zbunimo“, kaže Nikola Zdravković, urednik i osnivač časopisa „Odiseja“. „Svet nauke nije samo pokretna traka otkrića i novih tehnologija. Zapravo, taj takozvani “svet nauke” je isti naš svet u kom živimo, samo posmatran na poseban način: oprezno, podrobno, sa ciljem da se on što bolje opipa i predoči“.

„Odiseju“ izdaje novoosnovana izdavačka kuća Horizonti koja je, zahvaljujući jasnom konceptu socijalne inovacije, za ovaj poduhvat dobila finansijsku podršku evropskog fonda European Endowment for Democracy. U početnoj fazi, časopis izlazi tromesečno, a za moderne čitaoce i publiku donosi raznolike inovativne ideje.

„Nauka nikada nije izolovana iz sveta u kojem se praktikuje; bilo bi sumanuto da je onda tako izolovan jedan medij koji je njom inspirisan. Želimo da vas iznenadimo i pričama iz našeg društva, života, okruženja, budućnosti“, kaže Zdravković dodajući kako su prvi broj, ali i oni koji slede motivisani uverenjem redakcije da ljudi vole da čitaju.

Vizualni identitet „Odiseje“ oblikovala je nagrađivana art direktorka Milena Savić, dok je naslovnu stranu crtao poznati ilustrator Lazar Bodroža iz Metaklinike, inače reditelj filma Ederlezi Rising. Redakcija okuplja brojne domaće naučne novinare, a sajt uređuje zamenica urednika Jovana Nikolić.

—–

Foto: Bojan Džodan – Odiseja

Posetite stranicu na Fejsbuku

Posetite internet stranicu Odiseje