ŠREDINGEROVA MAČKA U KRCATOJ VELIKOJ SALI SKC

ŠREDINGEROVA MAČKA U KRCATOJ VELIKOJ SALI SKC

(FOTO/VIDEO) Na pretprazničnoj, naučnopopularnoj tribini “Ko je ubio Šredingerovu mačku vodio se originalan, zanimljiv i na trenutke, potpuno iznenađujući razgovor o kvantnoj mehanici, biologiji i naročito – mačkama, mada u sali ipak nije bilo nijedne žive (a ni mrtve) mačke.

Sa druge strane, više stotina ljudi odazvalo se pozivu “Nauke kroz priče” na ovu tribinu i u četvrtak, 13. decembra, popunilo svaki pedalj Velike sale SKC. Treća u ovoj sezoni, decembarska tribina Instituta za fiziku u Beogradu zabeležila je – jednako kao i prethodne – impresivnu posetu.

U fantastičnoj atmosferi krcate sale, na tribini su govorili dr Marko Vojinović, fizičar sa Instituta za fiziku, dr Slobodan Perović, filozof sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Mirko Đorđević, biolog sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i dr Mirjana Đurđević, književnica. Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević.

GALERIJA SLIKA

Gosti tribine Instituta govorili su o slavnom misaonom eksperimentu Ervina Šredingera sa mačkom, ali i o eksperimentu sa dva otvora i osnovama kvantne mehanike, kao i raznovrsnim njenim filozofskim interpretacijama, uz raznolike osvrte na istoriju nauke. Uporedo sa razgovorom, na tribini je prikazano više video priloga, dok je iz kutije, zaboravljene na sceni (nalik na kutiju iz Šredingerovog eksperimenta), dopiralo mjaukanje.

Na tribini se govorilo i o vezama fizike sa biologijom, Šredingerovom radu „Šta je život“ i otkriću DNK, kao i evoluciji samih mačaka. U razgovoru su se pojavile i raznolike refleksije moderne fizike na književnost i umetnost. Raznovrsnost tema otkrila je čudnu prepletenost fikcije i realnosti, da bi se na kraju pojavio i kvantni Deda Mraz.

Tokom tribine, uz druge najave i predstavljanje čitavog oblaka naučnopopularnih inicjiativa oko Instituta za fiziku, publici je predstavljen i nezavisni časopis o nauci u društvu „Odiseja“, dok je redakcija ovog novog lista publici u Velikoj sali SKC poklonila više primeraka prvog broja.

Nakon što su obnovljene ove jeseni, tribine Instituta za fiziku u okviru inicijative „Nauka kroz priče“ nastaviće se i u narednoj godini.

VIDEO SNIMAK

Foto: Bojan Džodan – IPB
Video: Two Tech Solutions